John Barry több mint 100 filma zenéjét szerezte

Elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző

Az ötszörös Oscar-díjjal jutalmazott John Barry több mint 100 filmalkotás zenéjét szerezte, nevéhez fűződik a James Bond filmek hangulatának megkomponálása is

2011.01.31 18:09MTI

Szívroham következtében elhunyt John Barry ötszörös Oscar-díjas brit zeneszerző, akinek nevéhez számos James Bond-film muzsikája is fűződött - jelentette hétfőn az BBC.

A zeneszerzőt 77 esztendős korában érte a halál.

"Nehéz szívvel mondom el, hogy John Barry ma reggel elment" - írta Twitter-üzenetében komponista kollégája, David Arnold, aki maga is komponálta 007-es filmek zenéjét. Arnold később így emlékezett rá a BBC rádióban:

"Úgy vélem, James Bond sokkal kevésbé átütő lett volna, ha nem John Barry vette volna kézbe." A legendás zenész filmzene iránti érdeklődése gyerekkorában gyökerezett.

Mozitulajdonos családba született 1933-ban Yorkban, és már 15 évesen egyedül kezelte a vetítőgépet a helyi Rialto filmszínházban.

Pályafutása során több mint 100 filmalkotás zenéjén dolgozott.

A 007-es brit titkosügynök kalandjai közül összesen tizenegy film, többek között a Goldfinger, az Oroszországból, szeretettel vagy a Csak kétszer élsz zenéjét szerezte.

Az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjait a Farkasokkal táncoló, a Távol Afrikától, Az oroszlán télen és az Elza, a vadon szülötte című filmek dallamaiért vehette át.

Utóbbiért kettőt, a legjobb filmzene és a legjobb betétdal kategóriában is. A Brit Filmakadémia 2005-ben legrangosabb kitüntetésével, tagságával jutalmazta sikeres életművét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.