Száz éve kapott Nobel-díjat Marie Sklodowska-Curie

Megnyílt a kémia nemzetközi éve

Hivatalosan is megnyitotta Párizsban a kémia nemzetközi évét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezete, ezzel egy időben rendeletet fogadtak el arról, hogy 2011 a tudományág jegyében zajló év, mivel száz éve kapott Nobel-díjat Marie Sklodowska-Curie.

2011.01.31 13:16MTI

A kémia nemzetközi éve révén az UNESCO rá kíván világítani a természettudományos ág jelentőségére.

A környezet, a táplálkozás, a vízhez való hozzáférés, az egészség, az energia, ezek mind olyan területek, amelyeken a kémia hozzájárul a nagy vívmányokhoz - hangoztatta Irina Bokova, a szervezet főtitkára.

A kezdeményezésnek nem csak az a célja, hogy "csupa jót mondjanak a kémiáról", sokkal inkább, hogy a kellemetlenségekre, a veszélyekre is felhívja a figyelmet - tette hozzá.

"A fejlődő országok nem követhetik el ugyanazt a hibát, mint Európa és Amerika, és nem használhatnak vegyszereket a mezőgazdaságban" - fogalmazott.

Az ENSZ különös hangsúlyt kíván helyezni az úgynevezett "zöld kémiára", és be akarja mutatni, milyen pozitívumokkal tud ez a tudományág szolgálni a klímavédelem és a környezetvédelem területén.

"A napenergia és a bioüzemanyag is része a kémiának" - magyarázta Bokova.

Az UNESCO-főtitkár külön tisztelgett a kémia területén dolgozó nők előtt, akik a nemek közti kiegyensúlyozottságért is dolgoznak mind a tanítás, mind pedig a kutatás terén. Bokova megemlékezett Marie Curie személyéről is.

Marie Sklodowska-Curie éppen száz éve, 1911-ben kapott Nobel-díjat.

"Szívében francia volt, de soha nem tagadta meg lengyel gyökereit. És amikor felfedezte a rádium 'ősét', a polónium nevet adta neki" - mondta Varsóban Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.