Megrendült a német filmszakma

Tragédia: Szívrohamban meghalt Bernd Eichinger

Váratlanul elhunyt Bernd Eichinger német filmproducer, akinek olyan filmek fűződtek a nevéhez, mint A rózsa neve, A bukás vagy A kaptár. Halálhíre megrázta a német filmszakmát.

2011.01.26 11:30MTI

A 61 esztendős producer halálát hétfőn este szívroham okozta Los Angeles-i otthonában, ahol éppen barátai és családja körében vacsorázott - közölte produkciós vállalata, a Constantin Media.

"A utóbbi évtized legsikeresebb producerét, egy szenvedélyes álmodozót veszítette el a német filmvilág. Milliók köszönhettek neki feledhetetlen filmes pillanatokat" -
méltatta szerdán a filmest Angela Merkel német kancellár.

A német filmszakmát és hollywoodi kollégáit is mélyen megdöbbentette a producer halálhíre. Wolfgang Petersen Hollywoodban dolgozó német filmrendezőt sokkolta barátja halálhíre.

"Olyan volt, mintha testvérem, barátom és partnerem lett volna egy személyben" - emlékezett rá, kiemelve Eichinger rendkívüli alkotói lendületét.

"Határtalan szomorúsággal" töltötte el barátja halála - reagált a hírre Til Schweiger német színész Berlinben. Mint mondta: "senki sem érhet a nyomába".

Schweiger a Manta, manta és a Mindenki másképp kívánja című filmeken dolgozott együtt a producerrel. Eichinger olyan tabudöntő filmeket is jegyzett, mint a Christiane F., amely egy berlini drogos kamasz igaz történetét dolgozta fel, vagy A bukás - Hitler utolsó napjai, amely először mutatta esendő emberként a náci diktátort.

Népszerű produkciói közé tartozott a Végtelen történet című fantáziafilm és A rózsa neve című középkori thriller Umberto Eco regénye nyomán. Eichinger bábáskodásával készült a Parfüm: Egy gyilkos története című dráma, amelynek forgatókönyvét is ő írta Patrick Süskind regényéből.

A két éve bemutatott A Baader Meinhof csoport című drámája, amit ugyancsak forgatókönyvíróként és producerként jegyzett, a radikális baloldali Vörös Hadsereg Frakció gerilláiról szólt. Eichinger 2004-ben Oscar-jelölést kapott A bukás forgatókönyvéért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.