Tudta-e, hogy létezik Aranyszarvas zöldséglekvár?

Egy falat Magyarország - Kézműves Magyar Ízek Vására

Hogy a székely Ábel mustárt székely kaporral ízesítik? Hogy van olyan magyar csoki, a Choco Me, amely kandírozott ibolyaszirommal készül? Tudta-e, hogy létezik zöldséglekvár, Aranyszarvas nevű?

2011.01.24 07:00drinfo.hu
fotó: palinkafozes.com

Hasonló kérdésekből ezret lehetne föltenni a a Kézműves Magyar Ízek Vásárában kóstolható alapanyagokkal és termékekkel kapcsolatban, melyeket február 11-13 között a Millenáris B épületében tesztelhetnek a látogatók.

A házias, magyar alapanyagokból, kézzel készített finomságok egyre kevesebbek számára érhetők el, így sokan már a valódi ízekre sem emlékeznek igazán.

Ezen szeretne változtatni a Kézműves Magyar Ízek Vására, lehetőséget adva mindenkinek, hogy újra felfedezze a hamisítatlan kézműves magyar ízeket.

"Szerintünk, ezen termelők által előállított magyar alapanyagokból, házilag készült lekvárok, sajtok, kolbászok, pálinkák, borok az igazi magyar ízek, amely nem egy jogi kategória, és nem egy marketingkommunikációs eszköz" - mondta Pap Krisztián a Magyar ízek Kft. ügyvezetője.

A szabályozást illetően egyelőre nem egységesített, hogy mi minősül magyar terméknek. Sokszor elég, ha itthon csomagolják az adott árut, vagy csak Magyarországon értékesítik.

A trikolórt bárki felhasználhatja terméke csomagolásánál, így fordulhat az elő, hogy egy Jordániából származó terméket annak szingapúri tulajdonosan legálisan tud a magyar logóval népszerűsíteni.

A magyar Ízek Kft. célkitűzése az, hogy ne a jogi kiskapuk keresztül érvényesüljenek a termelők a piacon, hanem az éves szinten 550 milliárd forintnak megfelelő összegnek, amelyet élelmiszerre költünk, nagyobb hányada itthon maradjon a magyar gazdaságban.

A Kézműves Magyar Ízek Vására egy olyan kezdeményezés, melyben a kiállító résztvevők ingyen mutathatják be a termékeiket (nem kell helypénzt vagy jutalékot fizetniük a Kft-nek), a vásárló pedig végigkóstolhatja Magyarország mestermunkáit: a tökmagos krémsajttól a diós-áfonyás ordán át a szarvashúsból készült kolbászig és a rózsaszirom lekvárig, a havasi málnaméztől a jázminszirmos csokoládéig.

Barabás Marcsi, a rendezvény háziasszonya, televíziós szerkesztő-műsorvezető hangsúlyozta: ő személy szerint 15 éve kutatja a magyar gasztronómia kincseit, s úgy látja, nekünk, magyar állampolgároknak a nulláról kell felépítenünk a teljes magyar gasztronómiát. A magyar árukategória bizonytalan kategória.

Az üzleti szférában sokan kezdeményezték a magyar boltba vidéki árut, azonban ezeknek a szövetségeknek a nagy része ismeretlen.

Ami a termékekhez való hozzájutást illeti, megtudtuk: a rendezvény után a legtöbb áru hozzáférhető lesz az interneten, tehát online lehet megrendelni a www.kezmuvesmagyarizek.hu weboldalon.

Debrecenben pedig megnyílik az első üzlet: itt a termékek közvetlenül megvásárolhatóak lesznek. A szervezők, akik a weboldalon depo-ba gyűjtik a termelőket, minimális árréssel dolgoznak, mivel szívügyük a magyar gasztronómia feltámasztása.

A program első napja a szakmának, tehát vendéglátóknak, terjesztőknek szól; a hétvégi program pedig a nagyközönségnek.

Fővédnök: Schmittné Makray Katalin, szakmai védnök Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

A Vásár hivatalos díszvendégei Erdély legkiválóbb termelői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.