Az Oscar-díjas rendező csak 54 éves volt

Gyász a filmvilágban! Elhunyt Az angol beteg Oscar-díjas rendezője

Műtéti komplikáció következtében kedden Londonban elhunyt Anthony Minghella Oscar-díjas brit rendező - jelentette be az ügynöke.

2008.03.18 17:44MTI

A sokoldalú filmes rövid betegség után, halt meg egy londoni kórházban, ahová a múlt héten vonult be. A manduláján és a nyakán kialakult rosszindulatú daganat miatt műtötték meg. Az ügynöke szerint "az operáció jól sikerült, és mindenki optimista volt. Tegnap éjjel azonban vérzés lépett fel, és nem tudták elállítani."

Pályatársa, David Puttnam, a Tűzszekerek és A misszió producere "megsemmisítő csapásnak" nevezte a halálhírt. "Nagyszerű fickó volt, nagyon, nagyon kedves ember, csodálatos író, kiváló rendező és olyasvalaki, aki nagyon sokat tett a filmgyártásért" - nyilatkozta a BBC híradásának.

A volt brit miniszterelenök, Tony Blair úgy látta, hogy Minghella "csodálatos ember volt, kreatív és nagyszerű, mégis szerény, barátságos, akivel öröm együtt lenni". A politikus egyik fellépését rendezte is a 2005-ös választási kampányban, így személyes tapasztalatokat szerezhetett a filmessel való közös munkáról.

"Bármit csináltunk is közösen, akár a magánéletben, akár a munkával kapcsolatban, mindig kivívta a csodálatomat személyiségével éppúgy, mint legmagasabb rangú művészként" - jellemezte Blair.

Minghella 1996-ban Az angol beteg című filmeposzért kapott Oscar-díjat, amelyet Michael Ondaatje regényéből írt és rendezett a nemesi származású magyar Afrika-kutató, Almásy László élettörténete alapján. A II. világháborús film alkotógárdája egyébként összesen kilenc Oscart gyűjtött be a produkcióért.

Három évvel később A tehetséges Mr. Ripley című filmje forgatókönyvéért is jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára.

Az amerikai függetlenségi háború idején játszódó Hideghegy is számos elismerést hozott Minghellának forgatókönyvíróként és rendezőként is. A Romániában forgatott film berlini bemutatóján, a 2004-es Berlinalén azt mesélte, hogy sorsszerű volt a könyvvel való találkozása.

Utolsó befejezett munkája alighogy elkészült: Botswanában forgatta Az első női detektíviroda című tévéfilmsorozat 90 perces bevezető epizódját, amelyet a húsvéti ünnepek alatt tűz a műsorára a BBC One csatorna.

A 13 részes tévészéria Alexander McCall Smith skót író Botswanában játszódó detektívtörténetei nyomán született. A kalandok hőse egy helybeli hölgy, aki nyomozóirodát nyit.

A filmes váratlanul bekövetkezett halála előtt producerként A felolvasó című filmen dolgozott éppen, amelynek felvételei Stephen Daldry (Az órák) rendezésében tavaly kezdődtek. Forgatókönyvíróként és rendezőként pedig a még készülőfélben lévő New York, I Love You című filmantológia egyik romantikus epizódfilmjét jegyezte. Minghella, aki még csak január 6-án töltötte be az ötvennégyet, Wright szigetén, Ryde városában született. Olasz származású szüleinek jégkrémgyára volt, s ő gondtalan gyermekkort töltött a brit nyaralószigeten. 

Drámatanulmányait követően, a nyolcvanas évek elejétől televíziós forgatókönyvíróként dolgozott, első mozifilmjét a Szívből, igazán című romantikus drámát 1990-ben rendezte. A magyar nézők a Hideghegy című (2003) eposzt és a Bűnös viszonyok című (2006) londoni drámát láthatták tőle az utóbbi években. 

Négy évvel ezelőtt a Brit Filmintézet vezetőjének nevezték ki. Legfőbb feladatának azt tartotta, hogy javítsa a hazai filmezés feltételeit, a tehetséges brit alkotókkal minél több brit film készüljön és jusson el a szigetország nézőközönségéhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.