Harminc évig feküdt egy fiókban

Irodalmi meglepetés: regény Pasolini édesanyjától

Irodalmi meglepetésnek számít Olaszországban, hogy családregény jelent meg Pier Paolo Pasolini filmrendező édesanyjának tollából. Susanna Colussi műve harminc évig feküdt egy fiókban.

2010.12.22 08:30MTI

Az egykori tanítónő 1975-ben meggyilkolt fiát hat évvel később követte: 90 évesen, 1981 februárjában hunyt el. Lakása egyik fiókos szekrénye őrizte azokat a füzeteket, melyeket egykor az olasz általános iskolák ötödik osztályaiban használtak.

Colussi huszonegy füzetet írt tele sűrű kézírással: családregényt alkotott, amelyet Pasolini unokatestvére és egyetlen örököse, a rendező filmjeiben is fel-feltűnő Graziella Chiarcossi talált meg.

Az Archinto kiadónál megjelent kötet az Il film dei miei ricordi (Emlékeim filmje) címet kapta.

A történetet Susanna Colussi az ötvenes években kezdte el írni, amikor már Pier Paolóval a római Monteverde negyedben élt, és a hetvenes évek elején fejezte be.

Mint azt Chiarcossi a könyv bevezetőjében írja, Susanna nem kötötte fia orrára, min dolgozik. Pasolini azonban ismerte édesanyja irodalmi tehetségét. Colussi regényének epizódjai Pasolini La meglio gioventu (1954) című művének oldalait idézik.

A regény Susanna Colussi szülőfalujában, a Friuliban található Casarsa della Deliziában játszódik. Amikor Pier Paolo hétéves volt, a Pasolini család is ideköltözött, majd a nyári vakációk helyszíne volt Casarsa.

Az apró települést maguk a Colussi-ősök alapították, akik generációkon át itt élték le életüket. Róluk szól Pasolini édesanyjának regénye.

"Tud mesélni, ismeri a narráció ritmusát, a villámgyors portré és a párbeszéd tehetségével is áldott....Susanna ezzel a könyvvel megérdemli, hogy kilépjen fia árnyékából
" - írta a Corriere della Sera napilap könyvkritikusa, Paolo Di Stefano.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.