Anne-Sophie Mutter is díjat kap

A Musical America idén öt művészt tüntet ki.

A Musical America idén öt művészt tüntet ki. A díjátadásra ma kerül sor, az esemény helyszíne a Carnegie Hall.

2010.12.13 10:07ma.hu

Az év hangszeres művésze a pályafutásának 35. évfordulóját ünneplő hegedűművész, Anne-Sophie Mutter lett, akinek a nevéhez eddig 17 mű ősbemutatója fűződik.

Az év zeneszerzőjének a londoni Thomas Adèst választották, aki még nincs 40 éves, ám máris több fesztivál programjában szerepelt munkásságának retrospektív jellegű felidézése.

Simon Keenlyside

Az év énekese, Simon Keenlyside - aki Adès A vihar című operájában Prospero szerepét énekelte az ősbemutatón - 1987-ben debütált Almaviva szerepében a Hamburgi Staatsoperben, azóta a világ nagy operaszínpadain komoly karriert futott be, emellett dalénekesként is sikereket ér el, a közelmúltban pedig Trisha Brown koreográfussal dolgozott együtt Schubert Téli utazása kapcsán.

Az év oktatója címet Vivian Perlis kapja, aki a Yale Egyetemen négy évtizeddel ezelőtt megalapította az amerikai zene történetét feldolgozó oral history intézetet, s ennek keretében mintegy kétezer interjút készített olyan zenészekkel, mint Ives, Copland - aki Perlis-szel együtt írta önéletrajzi könyvét -, Bernstein, Cage, Ellington és Eubie Blake.

Az év karmesterének a Drezdai Filharmonikusoktól az évad végén távozó Rafael Frühbeck de Burgost választották, akit egy kritikus egy alkalommal a Bostoni Szimfonikusok kedvenc vendégkarmesterének nevezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.