Csillagászati áron kelt el

89 millió forintért kelt el Bob Dylan kézirata

Több mint 422 ezer dollárért, átszámítva mintegy 89 millió forintért kelt el Bob Dylan kézzel írt dalszövege a Sotheby's New York-i árverésén.

2010.12.13 07:00ma.hu; MTI

A hatvanas évek legnagyobb folk slágeréért közel félmillió dollárt adott egy tehetős gyűjtő Bob Dylan a The Times They Are a-Changin' című protest dalának ceruzával írt szövegét előzetesen 200-300 ezer dollárra becsülték.

Ez a dal a hatvanas években egyfajta folkhimnusszá vált, és Bob Dylan harmadik lemezén jelent meg.

Az énekes 1963-ban vette fel, ugyanabban az évben a Carnegie Hallban is előadta.

Idén februárban a washingtoni Fehér Házban is felcsendült, Dylan a polgárjogi küzdelmet ünneplő koncerten énekelte el.

Bob Dylan (eredeti neve: Robert Allen Zimmerman), (Duluth, Minnesota, USA, 1941. május 24.), amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő.

Munkásságát gyakran hasonlítják Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie és Hank Williams pályafutásához.

Dylan legismertebb dalai az 1960-as években születtek, amikor az amerikai nyugtalanság krónikása és visszahúzódó vezéralakja lett.

Több dala, például a "Blowin' in the Wind" és a "The Times They Are A-Changin'" a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált.

Dylan ezután is megőrizte befolyását és népszerűségét; "Love and Theft" című albuma az USA-ban 5., Nagy-Britanniában a 3. lett.

Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom, így sikeresen szállt szembe a korabeli könnyűzene konvencióival és elnyerte az ellenkultúra tetszését.

Míg kitágította és magáévá tette a zenei stílusokat, hatással volt rá többek között a folk, a country, a blues, a rock and roll, a kelta ballada és a jazz.

Dylan gitáron, billentyűs hangszereken és szájharmonikán játszik. Állandóan változó összetételű zenekarával az 1980-as évek vége óta rendszeresen turnézik.

Alkalmanként más zenészekkel is együtt játszott, például Paul Simonnal, Tom Pettyvel és Eric Claptonnal. Bár pályájának középpontjában előadói munkássága és albumai állnak, általában mégis dalszerzői tehetségéért rajonganak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.