Dzsafar Panahi végre mehet jövőre

Egy iráni rendezőt kértek fel a Berlinale zsűrielnökének

Dzsafar Panahi iráni filmrendezőt kérték fel a februári Berlinale zsűrielnökének; az ellenzéki filmest idén Cannes-ban is a zsűribe várták, de akkor nem mehetett, mert az iráni hatóságok őrizetben tartották.

2010.12.08 11:00MTI

Dieter Kosslick, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója hétfőn beszélt a meghívásról, és reményének adott hangot, hogy Panahi el tud majd utazni a 61. Berlinaléra, és csatlakozik a zsűri tagjaihoz.

Az iráni hatóságok márciusban tartóztatták le a filmrendezőt meg nem nevezett vádak alapján. Több mint két hónappal később 200 ezer dolláros (40 millió forintos) óvadék fejében került szabadlábra, mindeddig nem történt vádemelés az ügyében.

Panahi négy évvel ezelőtt Pályán kívül című filmjével Ezüst Medve-díjat nyert a Berlinalén.

A produkció iráni lányokról szólt, akik fiúnak maszkírozva akarnak beosonni egy futballmeccsre. A berlini filmfesztivált 2011. február 10. és 20. között rendezik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.