Az elnök könyvének címe: Döntési helyzetek

Már a magyar könyvesboltokban is kapható Bush memoárkötete

A volt amerikai elnök könyve egy napon jelent meg Amerikában és Magyarországon is.

2010.11.12 08:15MTI

Angolul és magyarul egy napon jelent meg George W. Bush volt amerikai elnök Döntési helyzetek (Decision Points) című memoárkötete, mely a tengerentúlon már az első nap nagy sikert aratott, több mint 220 ezer példányban kelt el.

Greskovits Endre, az Ulpius-ház kiadónál magyarul megjelent kötet szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy szeptember elején kapták meg a kéziratot, így az idő rövidsége miatt hat fordítóval kellett dolgozniuk.

"Szépirodalmi műnél sohasem tettük volna ezt, de itt elfogadható megoldásnak tűnt. A fordítók fejezetenként dolgoztak az anyagon, majd amennyire lehet, összefésültem a szöveget" - mondta.

Greskovits Endre elmondása szerint nem érezték szükségesnek, hogy magyarázatokkal toldják meg az 580 oldalas visszaemlékezést a magyar olvasók könnyebb tájékozódása érdekében .

"Nem annyira bonyolult a szöveg és a korszak főbb történései nagyrészt itthon is ismertek. Ráadásul az amerikai politika manapság annyira uralja a világot, hogy aki általában érdeklődik a politika iránt, az tisztában van az alapvető fogalmak jelentésével vagy például a választási rendszer működésével" - magyarázta a szerkesztő.

Az Egyesült Államokban már keddi megjelenése napján nagy sikert aratott a szerzője által is aktívan népszerűsített kötet: az első napon - az előrendelésekkel együtt - több mint 220 ezer példányban kelt el, melyek közül 50 ezer volt az e-könyv.

A Bush-memoárt első körben 1,5 millió példányban nyomták ki az Egyesült Államokban. A kiadó Random House közlése szerint a volt republikánus elnök visszaemlékezése több éves első napi eladási rekordnak számít nem szépirodalmi (non-fiction) kategóriában, ennél többet - mintegy 400 ezer példányt - csak Bush demokrata párti elődje,

Bill Clinton My Life című 2004-es memoárjából vásároltak a megjelenés napján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.