Összeomlás- Passzív a velencei biennálén

Németh Hajnal multimédiás installációja képviseli Magyarországot

A zsűri kétfordulós pályázat keretében, tizenkét induló közül választotta ki az Összeomlás - Passzív interjú című projektet.

2010.11.09 11:15MTI
émeth Hajnal: Összeomlás - Passzív interjú

Németh Hajnal Összeomlás - Passzív interjú című multimédiás installációja képviseli Magyarországot az 54. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2011. június 4. és november 27. között - közölte a Műcsarnok Biennále Irodája hétfőn az MTI-vel.

A zsűri kétfordulós pályázat keretében, tizenkét induló közül választotta a korábban a rangos Nam June Paik-díjra is jelölt, Berlinben élő magyar képzőművész projektjét, amelynek kurátora Peternák Miklós volt.

Németh Hajnal először tavasszal a Kiscelli Múzeum templomterében mutatta be Összeomlás Passzív interjú című multimédiás installációját, majd annak módosított verziója a debreceni MODEM után az Aviva Képzőművészeti Díj 2010 kiállításon volt látható november 7-ig a Műcsarnokban.

"A mű egyik központi eleme egy összetört személyautó, amely színpadi megvilágításban, emblematikus 'főszereplőként' jelenik meg a kiállítótérben. A balesetet felidéző talált tárgy erőteljes látványához egy a teret betöltő akusztikus élmény kapcsolódik. A narráció egy opera jellegű zenedarab, amely balesetek elszenvedőinek élményeit beszéli el három énekes előadásában"
- írta az installációról a zsűri.

A nyertes pályázatban a velencei Giardini Magyar Pavilonjába készülő mű kiegészül az autó "életéből" vett, videóra rögzített jelenetekkel, a gyártástól az árusításon át a javításig.

"Németh a velencei projektben korunk egyik legmeghatározóbb kultusztárgya, az autó emberhez való viszonyán keresztül egzisztenciális kérdéseket feszeget. Az autó mint az egyén számára a mobilitást lehetővé tevő technikai vívmány az ember életében betöltött szimbolikus szerepét vizsgálja (...) A zsűri egybehangzó véleménye szerint a mű komplexitása révén alkalmas az egzisztenciális tartalmak élményszerű kifejezésére, amely egy izgalmas kiállítást eredményezhet, és számíthat mind a szakmai, mind a szélesebb közönség érdeklődésére"
- áll a döntés indoklásában.

A 2011-es velencei biennále magyar kiállítójáról döntő zsűriben Andrási Gábor művészettörténész, a Műértő főszerkesztője, Boros Géza művészettörténész, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezető-helyettese, Hegyi Dóra művészettörténész, kurátor, a tranzit.hu projektvezetője, Sasvári Edit művészettörténész, a BTM Fővárosi Képtár munkatársa, Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum Gyűjteményi Osztályának vezetője, a Balkon szerkesztője, valamint Timár Katalin kurátor, a Ludwig Múzeum munkatársa kapott helyet.

Az 54. Velencei Képzőművészeti Kiállítás főkurátora Bice Curiger svájci művészettörténész, aki a jövő évi nemzetközi rendezvénynek az ILLUMInations/ILLUMInazioni címet választotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.