Több mint 60 film került be a világ 28 országából

Mexikói film aratott a budapesti Verzión

A bűnösség vélelme című, 2008-ban készült mexikói film, Roberto Hernandez és Geoffrey Smith alkotása nyerte a 7. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1500 eurós fődíját a közönség szavazatai alapján.

2010.11.08 15:15MTI

Az idei válogatásba több mint 60 film került be a világ 28 országából; a vasárnap véget ért rendezvény vetítéseinek a fővárosi Toldi mozi, a Cirko-Gejzír Filmszínház és az OSA Archívum, valamint a pécsi Apolló mozi adott otthont.

A Verzió-díjat elnyert film a mexikói igazságszolgáltatásról ad megdöbbentő képet: a vádlottak 93 százaléka nem találkozik bíróval, a fogvatartottak 93 százalékának nem mutatnak letartóztatási parancsot, a rendőröket a letartóztatások száma szerint teljesítménybérezik.

7. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Százezer forintos különdíjjal jutalmazta a Verzió Film Alapítvány a leglátogatottabb, egyben a legtöbb szavazatot kapott magyar filmet, Takács Mária Eltitkolt évek című 2009-es művét, amely tizenegy leszbikus nő vallomása szexuális identitásról és személyes küzdelmekről a Kádár-korszakban.

A Duna Televízió díját Az utolsó vonat című, 2009-ben készült kanadai-kínai film nyerte a film képi és drámai megvalósításáért.

Takács Mária: Eltitkolt évek

A 7. Verzió fesztiválon 3900 látogató volt kíváncsi a vetített filmekre, ez 25 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

A Nemzetközi Panoráma sorozat 30 alkotása ízelítőt adott a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm-termésből. A nézők többek között az egyiptomi szemétszedőkről, a menekültekről, a meleg és leszbikus identitásról, a palesztin-izraeli narancsokról, az afgán megasztárokról, a kínai vörös turizmusról, a hippi kommunákról, a gyermekházasságról, valamint az űrturistákról láthattak dokumentumfilmeket.

A Fesztivál keresztutak keretén belül a holland Movies that Matter volt a vendégfesztivál. Az együttműködésben vetített - többek között nepáli, közel-keleti filmek - középpontjában az emberi jogok, jogsértések álltak.

A Magyar Panoráma programjába 9 filmet válogatott be Báron György kurátor; a közönség többek között Mészáros Antónia, Csáki László, Takács Mária, Perényi Katalin és Kabay Barna munkáival ismerkedhetett meg a Verzión. Idén két retrospektív programot kínáltak a közönségnek. A világ egyhatodán át: Szovjet expedíciós filmek 1926-1934 keretén belül az Orosz Állami Film- és Fotóarchívumban őrzött korai szovjet expedíciós filmeket fedezhette fel a közönség.

Az egykori alkotók a Pamíron, a Kaukázusban, Közép-Ázsiában, Szibériában, a Távol-Keleten, a birobidzsáni és krími zsidó településeken forgattak. "...és átvették a hatalmat" címmel Surányi Vera és Varga Balázs filmtörténészek az 1945 és 1949 közötti magyar híradó-, dokumentum- és rövidfilmekből állítottak össze válogatást.

Idén először kísérte a programot egy kísérleti, interaktív vizuális laboratórium, ahol lehetőség volt a vetített filmeket elemezni. A fesztivál 15 film alkotóját látta vendégül, velük kerekasztal-beszélgetéseken vehetett részt a közönség - olvasható a szervezők összegzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.