Megnéztük: Vágvölgyi B. András - Kolorádó Kid

Bootlegelt '56 - Tarantino már a spejzban van

Vágvölgyi B. András korabeli vamzerjelentésekből gyúrt '56-os mozit: Hunter S. Thompson házifordítója, a Japán aluljárók szusibűzének sokat szidott interpretátora, mellesleg Mancs-alapító világfi kész volt megbirkózni egy mítosszal. Gyúrták egymást négy évig, de végül ő győzött - igaz, csak pontozással, ráadásul itt nem lesz a naplementébe való belésétálás sem.

2010.10.17 11:55adamik zsolt - ma.hu

Pesti bérház, korareggel. Látni a káposztaszagot. A Messzi Colorado-t búgja a rádió, az is elvágyódik. Szenesemberek szenet hoznak, ezzel párhuzamosan a rendőrök gyanús elemet hurcolnak el. És senki sem csodálkozik. Welcome to Magyar. Angol ember érkezik, külön állatfaj, vele jön a film noir: azt a köddel kevert cigifüstöt, ami a kocsiját az osztrák határon körbelengi, csakis Albionban csórhatta maga köré. Vagy egy korai Cagney-filmből, mit tudhatjuk.

Láttunk már ilyet? Nem láttunk. Vágvölgyi műfajt kavar. Teszi ezt pedig annak ellenére, hogy minálunk 1956-ból kiszólni eddig nemigen illett - kis akció (Szabadság, szerelem) vagy a könnyes nosztalgia (Nap utcai fiúk) megengedett ugyan, de a lényeg a márványba szoborás.

Emlék kell, mert azt követeli a kánon. Kicsi magyar pátosz. Csakhogy Vágvölgyi láthatóan nem a mementót vágyja: ő mesélni akar. De milyen jól teszi.


A Kolorádó Kid legnagyobb ereje talán ez, már a bootlegre való bátorság (még akkor is, ha jeles direktorunk néha gépfegyverrel esik a céllövöldének: Kill Bill kőbányán, a virágüzletben kínai bosszúhárfa, Tarantino meg már a spejzban van). A film minimál anyagiakból készült, ám jellemző, hogy Vágvölgyi ebből is erényt kovácsol. A pénzhiány a komolyabb harci szekvenciák terveinek szétrombolásán túl a forgatást is négy évre szaggatta - mégsem zavaró, hogy a mellékszereplők közül, legyen az színész vagy haver, itt szinte mindenkinek csak cameoja van. (És külön mókás látni, ahogy Menyhárt Jenőhöz, mint felszedett bogáncs, úgy tapad a jenki akcentus, ő meg csak rázza, és rázza.)

Nagy Zsoltról a Kontroll óta sejthetjük, hogy szimplán filmre termett, most pedig íme a bizonyíték, igazunk volt. Tökéletesen hozza a simlis, jassz rakodómunkást, akinek ugye "kaland az élet", és ki nem átallja, miközben a dzsungelben már bőszen dörög a davajgitár, egy török márázásra cserélni az októberi bulit.

Vágvölgyi saját bevallása szerint "a film elkészítésének ugródeszkája Eörsi László kutatásai során előbukkant zárkaügyi jelentések sorozata volt, melyben Eörsi az argóra, a szlengre hívta föl a figyelmet" - ebben látták meg az embert. Magyarféle mechanikus narancs - kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.

Mert Kreuzer simlis, nagypofájú flaszterkovboj, a csermanek-noir rosszembere, legkevésbé sem hős, vagy még inkább: egy nemzet sem szeretne magának efféle héroszt. Aztán mégis úgy alakul, hogy. Nagy Zsoltban ez a kettősség játszik ping pongot - az arcán a fáradt vagányság 15 év letöltendő után is ott lóbázza a lábát, csak akkor már m-el kezdődik.

Árulás, vér és szerelem, vadkelet. Hawaii ing a foltozott konfekciócuccon. A Tokyo Underground és a Tarantino-könyv után (mindkettő ajánlott irodalom) Vágvölgyi B. ismét egy sutaságával együtt egyedi, majdnem abszolút stuffot kavart a jól ismert poljotból. Az emlegetett hibákkal azonban korántsem lennénk ennyire elnézőek, ha nem kapnánk meg minden '56-os mozik befejezésének a legjobbikát, mely azon túl, hogy váratlan és eredeti, a corvini srácok lázadását is egy egészen más kontextusba hajítja át. Tökéletes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.