A különdíjat Felméri Cecília nyerte el

MTV-különdíj a Film.dokon

Kiosztották szombaton este, 2010. október 9-én az idei Film.dok Magyar-román Dokumentumfilm-fesztiválon a zsűri díjait. A csíkszeredai seregszemén két díjat kapott Mészáros Antónia portré dokumentumfilmje.

2010.10.12 08:24MTI

Az MTV különdíját a kolozsvári Felméri Cecília nyerte el Mátyás, Mátyás című alkotásával, a film animátora Jánosi Andrea.

Az újszerű, animációs dokumentumfilm Kolozsvár lakóiról szól és arról, hogyan vélekednek a Kincses Város lakói városuk híres szülöttéről. (A rendező Kolozsvárott született.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem fotó, film, média szak első évfolyamának diákja volt. A Kakukk című kisjátékfilmje az államvizsga alkotása is volt egyben.

Korábbi munkái közül a Bárányok meghalása című animációjával több hazai és nemzetközi fesztiválon is sikert aratott.) Mátyás, Mátyás Díjazott filmek:

A fesztivál fődíja: Bence meg a többi jómadár (rendező: Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell - portré dokumentumfilm)

A legbátrabb város (rendező: Matúz Gábor)

I. díj (a Duna Televízió díja):

A legbátrabb város (rendező: Matúz Gábor - történelmi dokumentumfilm),

Megtagadva (rendező: Mészáros Antónia - portré dokumentumfilm)

Magyar Televízió díja: Mátyás, Mátyás (rendező: Felméri Cecília - kísérleti animációs dokumentumfilm)

A zsűri különdíja: Madarak útja (rendező: Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu - (antropológia dokumentumfilm)

A diákzsűri díja: Megtagadva (rendező: Mészáros Antónia - portré dokumentumfilm)

Csíkszereda Város díja: Aliszka (rendező: Gadó György Pál, Szűcs Tamás - antropológia dokumentumfilm), Csapda (rendező: Sipos András - antropológia dokumentumfilm)

A zsűri elismerő oklevele: Apró Örömök (rendező: Bálint Ibolya - kordokumentumfilm), Katalizátorok (rendező: Gulyás János - történelmi dokumentumfilm)

Október 4-10. között Csíkszeredán a Csíki Játékszín adott otthont a Film.dok Magyar-román Dokumentumfilm-fesztiválnak.

A 2004-ben indult Film.dokot idén hatodik alkalommal rendezték meg. A seregszemlére az elmúlt három évben készült, a Film.dokra korábban nem jelölt dokumentumfilmekkel nevezhettek a pályázók az alábbi kategóriákban: néprajzi, antropológiai film, tudományos-ismeretterjesztő film, történelmi, képzőművészeti és irodalmi témájú, természettel foglalkozó dokumentumfilm, portréfilm, valamint kísérleti-fikciós elemekkel készített dokumentumfilm, továbbá a fenti kategóriákba nem sorolható dokumentumfilm.

A beérkezett 150 filmből 47 maradt a mezőnyben, amelyből 32 magyar, 11 erdélyi magyar és 4 román alkotás volt. Immáron hagyomány, hogy a Film.dok minden évben vendégül lát egy fesztivált.

Az idén a kísérőprogramok között a lakitelki kistérségi és kisközösségi televíziók szemléje mutatkozott be kilenc alkotással Csíkszeredán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.