Babát vár Sena!

Gyászhír: fél évre leáll az Irie Maffia

Féléves szünetre vonul az Irie Maffia, az egyik legnépszerűbb hazai koncertzenekar; a reggae és a dancehall elemeit mindenféle mással keverő csapat leállásának legfőbb oka, hogy babát vár Dagadu Sena énekesnő-rapper.

2010.09.09 14:28MTI

Pénteken tartja idei utolsó buliját az Irie Maffia, amely a fővárosi Zöld Pardonban búcsúzik ideiglenesen a közönségtől. "Szerencsére a nyári fesztiválidőszakot minden probléma nélkül végig tudtuk csinálni, sikereink voltak, sokat játszottunk nagyszínpadon, ráadásul Sena jól bírta a gyűrődést. Most viszont leállunk a Maffiával, mert Sena nélkül nem tudjuk elképzelni a munkát.

Tudnánk játszani nélküle is, hiszen tizenegyen vagyunk, és Sena mellett két másik rapper is akad, de azért a dolog nem lenne ugyanaz" - mondta a harsonán játszó Dermot (Élő Márton), az Irie Maffia alapítója, zeneszerzője az MTI-nek.

Mint kifejtette, a "nagyzenekar" most három klikkre szakad: az eddig is jelen lévő hangzások képviseletében a reggae-s, a hiphopos és a rocker tagok különböző projektjeikre koncentrálnak. A hiphop jegyében Busaman (Busa István), a Zuboly együttesből is ismert rapper hamarosan szólólemezzel jelentkezik az Irie Maffia produkciójaként.

"Úgy néz ki, hogy egy héten belül összeáll az album, az utolsó simításokat végezzük, a címe Gyémántfater lesz, az aranyapám kifejezésből kiindulva. A szövegek jó része továbbra is eddigi életemből merít, voltam például kőműves. A lemezbemutatót október 23-án tartom" - jegyezte meg Busa, aki Nagy Feró, a "nemzet csótánya" után szabadon olykor a "hiphop sonkájaként" aposztrofálja magát.

A reggae vonalát viszi tovább a Diszkó Friszkó elnevezésű projekt, amely a trópusi klubzenékre jellemző elektronikus vonalat, a cumbiát helyezi az előtérbe. Az anyag december elején egy ingyenesen letölthető mixtape formában jelenik meg. A Diszkó Friszkóban a Maffiát Dermot, a billentyűs Jumo Daddy (Horváth Gáspár) és a rapper Columbo (Kéri András) képviseli, közreműködik mások mellett a jamaicai Lutan Fyah, valamint a ghánai Wanlov és Mensa.

Utóbbiak azért különlegesek, mert ghánai dialektusban, az úgynevezett pidgin angol nyelven rappelnek, ellentétben az édesapja révén szintén ghánai származású Senával, aki "hétköznapi" angolt használ. "Tudok beszélni pidginül és ghánai nyelven is, de szöveget azért nem írnék belőle. A nagyvárosokban használatos, az angol és helyi nyelvek keverékéből álló pidgin rendkívül gyorsan változik, folyamatosan szavak, szlengek, kifejezések épülnek bele. Mivel nem élek Ghánában, nem érdemes erőltetnem" - mondta erről Sena az MTI kérdésére. A magyar underground kiemelkedően tehetséges dívája - aki korábban többek között a Barabás Lőrinc Eklektric-kel, a Realistic Crew-val, a Zagarral és a Gelkával is dolgozott együtt - 2003-ban már készített egy rendkívül színvonalas hiphopos szólólemezt First One címmel. Új anyaga, amely Sena and the Forward Ever Band előadói néven fut, 80 százalékban készen van. Az énekesnő az első albumán is közreműködő Sabák Péterrel, a Másfél basszusgitárosával, valamint Élő Mártonnal állt össze, és elmondása szerint tavasszal jöhet ki majd a Sena-lemez.

Az első videóklip, a látványos képi világú Livin' & Lovin' már megtekinthető a YouTube-on.

"Az új album teljesen más lesz, mint a First One volt. Élő hangszerek szólalnak meg rajta, dallamokat énekelek és alig rappelek. Nyugisabb, csendesebb, finomabb lemez lesz.

A szövegek tükrözik, hogy jól érzem magam a bőrömben, de azt is, ha időnként nem" - jegyezte meg Dagadu Sena.

Az Irie Maffia rocktriója (Dési Tamás "Guba" dob, Havas Miklós "Doktor úr" basszusgitár-vokál, Szekér Ádám gitár-vokál) már idén tavasszal önálló EP-vel jelentkezett, júniusban pedig Juliette Lewis előtt játszhatott az A38-on. A Led

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.