Nyílt levél

Tiszlelt Matyi Dezső! Tisztelt Alexandra Kiadó!

Mint a Faludy György utolsó éve című, Milánovics Danica tollából való, és általunk megjelentetett könyv kiadója, ezúton szeretném, ha a nyilvánosság előtt választ kaphatnánk Öntől, Önöktől néhány minket és minden bizonnyal a közvéleményt is érdeklő kérdésre.

2008.03.08 13:48ma.hu

Mindenek előtt szeretnénk kijelenteni, hogy az általunk megjelentetett Faludy György utolsó éve című kötet a 2006. szeptember 1-én elhunyt költőklasszikusnak, Faludy Györgynek kíván emléket állítani, többek között oly módon is, hogy magyarázatot ad Faludy György néhány olyan, utolsó években hozott döntésére is, amelyek elbizonytalanították olvasótáborát. Ilyen volt például meztelen feleségével való félmeztelen fotózkodása a Penthouse Magazinban, a fővárostól ajándékba kapott lakásának eladása körüli botrány, valamint a potencianövelő reklámban való részvétele.

Könyvünk konklúziója nem titok: azt állítjuk, hogy Faludy György ezen – és még sok más – döntésének hátterében minden bizonnyal ifjú neje, az önmagát hippinek valló Faludy Kovács Fanny állt, és persze az idős költő gyengesége és kiszolgáltatottsága. De semmi esetre sem a költőóriás esetleges intelligenciahiánya, meszesedő agytekervényei.

Kérdéseink az Alexandra Kiadóhoz tehát a Faludy György utolsó éve című könyv kapcsán merültek fel:

1. Könyvbemutatónk, a Faludy György utolsó éve című kötet bemutatója az Alexandra Kiadó nyugati téri áruházának pódiumára volt szervezve, és lebeszélve, 2008.02.22-e, péntek estére. Önök ezt a következő indoklással mondták le egy héttel a program előtt:

Fel sem merült bennem, hogy olyan könyvet akartok ITT bemutatni, ami az Alexandra egyik szerzőjének presztízsét rombolja. … úgy gondolom számodra is érthető, ha a mi egyik szerzőnk imázsának rongálásában nem kívánunk asszisztálni. Így ennek a bemutatónak, a tények ismeretében nem tudunk helyet adni.

Ez a könyv épp egyik szerzőjüknek, Faludy Györgynek állít szép emléket, az ő presztízsét védi. Tény, hogy egy másik Alexandrás szerző nem minden vonatkozásban jön ki jól ebből a történetből. Ő Faludy György özvegye. Kérdés tehát: az Alexandra Kiadó melyik szerzőjének presztízsét védi inkább? Faludy Györgyét, vagy az őt halála óta (és már életében is) nyilvánosság előtti megjelenéseivel, nyilatkozataival folyamatosan megalázó özvegyét?

2. Amennyiben az Alexandra Kiadónak az a problémája a könyvvel, hogy Faludy Kovács Fanny presztízsét rombolja, úgy felmerül a kérdés: mi a véleményük egy harmadik Alexandrás szerző, nevezetesen Tisza Kata könyvéről, a Magyar Pszicho-ról, melyben a fiatal írónő sokkal keményebben fogalmazva sokkal durvább dolgokat írt meg Faludy Kovács Fannyról, mint a mi kiadványunk? Esetleg Tisza Katát sem engedik könyve megjelenése óta a pódiumra lépni? Vagy csak a Magyar Pszicho című kötetét tették partvonalon túlra?

3. Eddig két olyan könyvet jelentettek meg Faludy Kovács Fannytól, melyekben a - saját bevallása szerint – pszichés vonatkozású életmegnehezüléssel küszködő özvegynek elvileg a Faludy Györggyel folytatott beszélgetései olvashatóak. Önök, mint a könyvek kiadója, mennyire ellenőrizték le Fanny asszony által leírtakat? Elkérték a hanganyagokat, avagy milyen információk alapján jelentettek meg Faludy György szellemiségétől számunkra – a birtokunkban lévő körülbelül 50 órányi hanganyag alapján - idegen gondolatokat, a költő szájába adva?

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Faludy Fanny nyilatkozataiból

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.