Vetítéssorozat Tarr Béla filmjeiből Los Angelesben

Tarr Béla az utóbbi két évtized legünnepeltebb rendezőinek egyike

Tarr Béla életművét bemutató vetítéssorozat kezdődött pénteken Los Angelesben, a nyugati part legnagyobb kortárs művészeti múzeumában, a LACMA-ban.

2008.03.07 23:24MTI

Tarr Béla életművét bemutató vetítéssorozat kezdődött pénteken Los Angelesben, a nyugati part legnagyobb kortárs művészeti múzeumában, a LACMA-ban. A Los Angeles Megyei Művészeti Múzeumban (LACMA) - az intézmény, továbbá a helyi magyar főkonzulátus és a Magyar Filmunió közös szervezésében - a magyar rendező nyolc játékfilmje látható március 7. és 28. között. 

A Los Angeles-i közönség először láthat Tarr Béla eddigi műveiből átfogó vetítéssorozatot, amelynek keretében bemutatják a Werckmeister harmóniák (2000), a Kárhozat (1988) és a Családi tűzfészek (1979), valamint a Panelkapcsolat (1982), a Szabadgyalog (1981) és az Őszi almanach (1984) című alkotásokat. 

Ugyancsak műsorra tűzik a Sátántangót (1994) és A Londoni férfit (2007). A zárófilm, A londoni férfi március 28-i vetítésére Tarr Béla is Los Angelesbe látogat. A bemutató előtt kerekasztal-beszélgetést rendeznek a rendező életművéről, a művész kifejti véleményét a magyar film jelenéről. Tarr Béla az utóbbi két évtized legünnepeltebb rendezőinek egyike, Amerikában mégis kevéssé ismert. 

A filmsorozat nyomon követi munkásságát korai filmjeinek lecsupaszított naturalizmusától kezdve legutóbbi remekműveinek megigéző formalizmusáig; műveit finom hangzásvilág és lenyűgöző képi hatások jellemzik - méltatta Tarr Béla életművét a LACMA honlapján Gus Van Sant amerikai filmrendező, akinek szemléletére bevallottan nagy hatással voltak a magyar rendező alkotásai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.