Ünnepélyes keretek közt temetik majd el.

Döbbenet! Jégbe fagyott katonát találtak a Dolomitokban

Egy első világháborús katona jégbe fagyott tetemét fedezték fel egy olasz síparadicsomhoz közeli gleccserben. A maradványokat az orvosi vizsgálatok után ünnepélyes keretek közt temetik majd el.

2010.08.30 14:00ma.hu

Az olasz katona maradványaira Dino De Bernardin amatőr történész 2800 méter magasan, az olvadó jégben talált rá.

A Marmolada lejtőn, Serautához közel felfedezett maradványokhoz kihívták a rendőröket is, majd egy alpinista mentőcsapat segítségével emelték ki a jégből, és vitték a helyi kórház hullaházába.

Az elkövetkezendő vizsgálatok során a férfi halálának okát szeretnék megállapítani, majd a maradványokat a katonai temetőben ünnepélyes keretek között helyezik végső nyugalomra.

Az elsődleges tesztek szerint a férfit egy gránátrepesz találhatta el, vagy egy aknára léphetett: mindezeket a szétszóródott maradványok alapján gondolják.

A testet ugyanis a robbanás kettétépte, és a lábak is súlyosan megsérültek, míg a fejet egyelőre nem lelik. A felfedezés helyszíne az első világháborúból lehet ismert: 1915 és 1917 között az olasz csapatok az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével csaptak össze a térségben.

A környéken a mai napig sok hadianyag található szétszóródva, és gyakran találnak éles bombákat és kézigránátokat is.

Szintén érdekes, hogy a Dolomitokból származik Európa leghíresebb jégembere, Ötzi is, akinek maradványaira 1991-ben akadtak rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.