Francis Ford Coppola is átveheti

Megvan, kik kapják az életmű Oscar-díjakat

Az elismerést Francis Ford Coppola, Jean-Luc Godard, Eli Wallach színész és Kevin Brownlow filmtörténész veheti majd át.

2010.08.27 12:30MTI

Oscar-díjat kap életművéért Francis Ford Coppola - jelentette be szerdán az Amerikai Filmakadémia.

A keresztapa-trilógia, az Apokalipszis most és a Magánbeszélgetés 71 esztendős rendezője a 2011 februári Oscar-díjátadót megelőzőleg egy novemberi ceremónia során veheti át az Irving Thalberg Emlékdíjat Los Angelesben.

Coppola mögött, aki A keresztapa-trilógiával összesen négy Oscar-díjat gyűjtött össze, egyet pedig A tábornok forgatókönyvéért kapott, producerként is nagy munka áll.

Egyebek mellett George Lucas, a Csillagok háborúja atyjának első két játékfilmje, a THX 1138 és az American Graffiti is az ő bábáskodásával született.

De lánya, a szintén filmes pályára lépett Sofia Coppola Elveszett jelentés című románcának executive producere is ő volt. Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) Coppolán kívül Jean-Luc Godard francia filmrendező, Eli Wallach színész és Kevin Brownlow filmtörténész, dokumentumfilmes pályafutását is életműdíjjal jutalmazza - írta közleményében Tom Sherak, a filmakadémia elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.