Baaria

Giuseppe Tornatore szicíliai eposzt készített

Szeptember 2-tól látható a magyar mozikban Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso, Mindenki jól van, Az óceánjáró zongorista legendája, Maléna) az Oscar-díjas, világszerte ismert és elismert olasz forgatókönyvíró-filmrendező legújabb alkotása.

2010.08.23 17:18ma.hu

Tornatore (részben önéletrajzi ihletésű) új alkotása egyszerre szórakoztató és szellemes, epikus elbeszélés nagy szenvedélyekről és magával ragadó utópisztikus álmokról. A Baaria egy hétköznapi hősökkel benépesített legenda, nagy ívű, fél évszázadot felölelő, rabul ejtő történelmi és társadalmi tabló.

A cselekmény egy Szicíliai család három generációjának története: Ciccotól a fián Peppinon keresztül az unokáig, Pietroig. Az ők és családjaik magánéletén keresztül a film felidézi egy Palermói, vidéki közösség szerelmeit, álmait és csalódásait 1930-as évektől egészen a 1980-as évekig.

A fasizmus idején Cicco egy egyszerű pásztor, aki ennek ellenére az olvasás szenvedélyének hódol és habzsolja a könyveket, verseket, romantikus regényeket. Az éhezés idején és a második világháború alatt fia, Peppino látva az igazságtalanságokat, szenvedélyesen politizál, majd a háború után találkozik élete szerelmével. Kettőjük viharos kapcsolatát többen ellenzik Peppino politikai szerepvállalásai miatt. Ám a két fiatal mindent megtesz, hogy beteljesítse álmait...

A Baaria varázslatos zenei világát, Tornatore állandó alkotótársa, Ennio Morricone komponálta. A film rendezői munkálataiért Tornatore-t tavaly Arany Oroszlán díjra nominálták a Velencei Filmfesztiválon, és végül elnyerte a Pasinetti díjat. A Baaria-t idén a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Golden Globe-díjra is jelölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.