Irány a Sziget!

A Kispál és a Borz koncertjét ajánlja: Lackfi János költő

"Aki volt már Kispál-koncerten, tudja, hogy az ottlét nagyon fontos. A nettó, nyers zenét egy stúdiófelvétel is hozza, ott van viszont a koncert áramütése, a számok közti kommentárokból, a mozgásokból, fényekből, arcokból összeadódó sajátos valami."

2010.08.08 13:30MTI

"Biztos nem lesz egy könnyen feledhető este" - ígéri Lackfi János költő a hétfői Kispál és a Borz koncert kapcsán az MTI-nek. A zenekar 22 év aktív zenélés után a Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján tartja búcsúfellépését. Lackfi János elmondta: egy korszak lezárul, ezt illik megkönnyezni, de biztos, hogy Lovasi Andrással, a frontemberrel sokszor találkozunk még, sok színpadon. 

Hozzátette: bár a búcsúkoncert napján este otthon dolgozni fog, "lélekben nagyon integetek majd, és nem kizárt, hogy rituálisan hallgatok is egy kicsi Kispált". Sokan próbálták már megfejteni Kispálék titkát; a költő egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a sodró gitárzene mellett Lovasi András csavaros szövegeitől (volt) ilyen jó és sikeres a Kispál. 

"Ne felejtsük ki persze Lovi színpadi jelenlétét, hiszen irgalmatlanul sokat számít, mennyire él valaki odafenn. András beszólásai, humora, öniróniája, karaktere hihetetlenül otthonossá teszik a Kispál-koncerteket" - fejtette ki. Lackfi János az MTI-nek elmondta, hogy nemcsak Kispáléknak, neki is van (némi) pécsi kötődése: még negyedéves egyetemistaként nagyszerű tanára, Ferenczi László levitte a baranyai városba, hogy ott szemináriumot tartson. 

Mint felidézte, pompás év volt, hiszen alig volt idősebb a hallgatóinál. "Fiatalkorom egyébiránt még a Kispál előtti zenekarokhoz, a Kontroll Csoporthoz, az Európa Kiadóhoz, no meg Dreschhez és egyéb dzsesszekhez köthető. Volt némi punk és hardrock beütés is, sok Jimi Hendrix és Deep Purple. Nekem a húgom kispálosodott be nagyon. Aztán itt is, ott is, búvópatakszerűen, mintegy véletlenül hallottam Kispál-számokat, hümmögtem egyet, hogy, na, milyen jó is ez, nézd már!" - emlékezett a költő.

Arról, hogy hová is sorolható Lovasi szövegírói stílusa, Lackfi János megjegyezte: még a kortárs költők is nehezen besorolhatók manapság bármilyen irányzatba, inkább klubok, baráti társaságok, körök vannak, "meg szerencsére sok szép vers". 

"Erőltetett dolog dalszövegeket papír-alapon elemezgetni, hiszen nem erre készültek. Olyan ez, mint egy kitömött zsiráf megfigyelése alapján viselkedéstani következtetéseket levonni. 

Hiszen attól zseniálisak ezek a szövegek, hogy Bandi beleszámítja a zene lüktetését, arra dolgozik rá, vagy éppen az ellen dolgozik. Vannak aztán olyan motívumok, metaforák, amelyekre költő is büszke lehetne, mint a szendvicsek apa felhőivel vagy a húsrágó, hídverő, a lekvárt ettem, ragasszon össze. Nagy kedvencem, a Mennyország egyik sora: mennyi kedves állat nyomja hozzád nedves orrát. 

Költészetileg ezt egyszerű megfejteni, belső rímnek nevezzük, a kedves/nedves összecsengésre jó néhány költő épített már. Lovasi viszont nagyon ravaszul időzíti ezt a patront a gitárakkordok hömpölygése közepette, így lesz igazán eufórikus a jelentés-összeszikrázás. Egy égő gyertya önmagában is szép, de ha egy hordó puskaporra állítjuk, garantáltan nagyobb a hatás" - szögezte le.
 
Lackfi János szerint Lovasi nagy találmánya, hogy a soráthajlásokat mesterien bele tudta vinni az ettől amúgy irtózó könnyűzenébe. Ha ő félbehagy egy mondatot a zenei frázis végénél, nem azt érezzük, hogy ez erőltetett és szaggatott, hanem izgalommal várjuk a folytatást. 

"Ha kocsiban, dolgozószobában, egyetemi irodámban elkezdek vonítani egy-egy Kispál-szöveget, legritkábban maradok meg egy sornál, hiszen jön vele a többi. A legjobb példa talán a Csillag vagy fecske szövege. Maradj otthon, nézzél tévét, töksötét vonatokat mutat minden csatorna, mennek, utas nincs egy sem, csak a büfékocsiban állnak részegen ketten, amelyik rosszul van, az vagyok én, kár, hogy most mutatnak, az elébb még Istent dicsértem én. 

Ezt nem lehet szétnyiszálni. Igaz, a legfontosabb, hogy Réééészegeeen!".
A Hangzó Helikon sorozatban megjelent CD-n, amelyen Heidl György zenéire Lovasi András énekli Lackfi János verseit, a költő dalszövegíróként is szerepel, vagyis már megírt dallamhoz alkotott szöveget. 

"A projekt folytatódik, újabb dalok is születtek ezzel a módszerrel, remélem, lemez is lesz belőle előbb-utóbb. Írtam szöveget hasonlóképpen a Naprának, a Csík Zenekarnak vagy Szalóki Áginak is. Van, hogy csak úgy kering bennem egy dalfoszlány, és előbb-utóbb verset hív elő. Mostanában például gyakran jut eszembe Kiss Tibitől a Quimbyből, hogy ragad a hajnal, süpped a beton; nem kizárt, hogy lesz belőle valami" - fejtette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.