A környező országokra fókuszál a fesztivál

Produkciók a Sziget EU Trió Fókusz programjában

Az Európai Unió elnöksége alatt, 2010 és 2011-ben három ország adja egymásnak a stafétabotot. 2010. január 1. és június 30. között Spanyolország, 2010. július 1. és december 31. között Belgium, valamint 2011. január 1. és június 30. között Magyarország tölti be az EU soros elnökségi posztját.

2010.08.06 14:05MTI

A Trió elnökség kapcsán a Sziget programszervezői meghívtak számos spanyol, belga és magyar előadót, hogy az Európában egyedülálló rendezvényen hangsúlyosan mutathassák be kortárs művészeti életüket. A Sziget EU Trió Fókusz programjában több közös produkciót hoznak létre, melyek a fesztiválon láthatóak és élhetőek át először.

Ez alatt a hét alatt számos helyszínen, színpadon találkozhatnak ennek a három országnak (Spanyolország, Belgium, Magyarország) a művészeivel, amelyet bő egy év munkájával választott ki a Sziget programszervező csapata, együttműködve a Trió elnökséget alkotó országokkal és az Európai Bizottsággal. Mivel az idei Sziget pont a belga soros EU-elnökség idejére esik, az EU Trió-programoknál kiemelten fokuszáltak a Belgiumból érkező fellépőkre.

Az ún. European Meeting Point egy nyitott, befogadó, sokszínű, izgalmas és interaktív találkozóhely, információbázis és óriási buli a „Madrid–Brüsszel–Budapest” tengelyen a szigetlakók számára. A European Meeting Point közvetlenül a Hungarikum falu mellett helyezkedik el, ezzel is szimbolizálva az üzenetet, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, a Trió Elnökség egyik országa, amely 2011 első felében átveszi az elnöki teendőket.

Ezen a helyszínen működik majd augusztus 9–16. között az Európai Konzulátus (EU4U) is, ahová a szigetlakók konzuli segítséget igénylő problémáikkal fordulhatnak, valamint a sátorban kap helyet az a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és a Sziget által szervezett számos program és nyeremény játék.

Közvetlenül a European Meeting Point előtt egy képzőművészeti alkotást hoznak létre a Trió országok fiatal képzőművészei (3 spanyol, 3 belga, 3 magyar), Andres Galeano, Llobet & Pons, Boris Sverlow és Ben Dierckx, Rein Vyncke, Ungor Tamás, Kis Aba Regő, Tubakos Ádám és Kuzo.

Az Európai Trió Fa gondolatisága két vezérelve mentén szökkent szárba: - Európa soknemzetiségű országainak problémái: migráció, munkanélküliség, identitásválság, útkeresés a közös Európában - A problémákból kivezető megoldások keresése: határok szabad átjárhatóságának joga, tolerancia, közös kulturális gyökerek ápolása, szellemi és gazdasági szabadság, munkavégzéshez való egyetemes jog garantálása.

A European Trio Tree egy fát ábrázoló kortárs műalkotás, amely helyet ad és közösségi élményt nyújt. A Szigetlakók találkozhatnak, írásban és audiovizuálisan üzenhetnek egymásnak, és Európának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.