Országosan töb helyen megemlékezést tartanak

Ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja

Hivatalosan ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja, de már a hétvégén az ország több településén tartottak megemlékezéseket.

2010.08.02 09:16MTI

Felidézve, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert mészároltak le az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban. 

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány hétfő délután a IX. kerületi Nehru parton, a roma holokauszt emlékműnél tart gyászünnepséget; beszédet mond Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is. A fővárosi Tűzraktérben rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. 

Az európai központi ünnepséget az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén tartják több állam kormányának és romaszervezeteinek képviselőivel. Nemzetközi cigány civil szervezetek kezdeményezték, hogy augusztus 2-án délben egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt roma áldozatairól.
 
Ez évtől nemcsak a vészkorszak áldozatainak emlékére, hanem az egy évvel ezelőtt, a Szabolcs megyei Kislétán meggyilkolt Balogh Mária tiszteletétre is virrasztást, emlékező gyertyagyújtást tartanak a tragédia helyszínén, valamint Budapesten a Nehru parton és több más településen is. 

A 45 éves édesanyát tavaly augusztus 3-ra virradóra saját otthonában, az ágyában lőtték agyon, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették. 

A gyilkosság a nyomozás eddigi adatai szerint annak a sorozatnak a része volt, amelyben hat embert megöltek, ötöt életveszélyesen megsebesítettek. 

A kilenc településen történt fegyveres és Molotov-koktélos támadások feltételezett elkövetőit a kislétai gyilkosság után három héttel elfogták, azóta előzetes letartóztatásban vannak. 

Az Országos Cigány Önkormányzat a pénteken tartott holokausztmegemlékezésen a gyilkosságsorozat áldozatait "a rendszerváltás utáni roma holokauszt áldozatainak" nevezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.