Tragikomédia a festő egy napjáról

Van Gogh szerelme

Nem igaz, hogy Vincent van Gogh, a világ egyik legnagyobb festője, soha egyetlen képet nem tudott eladni élete során. Nem: egy képet eladott. Aztán szíven lőtte magát, halála után pedig felfedezték.

2008.03.05 19:15port.hu

Ma már a legkisebb vázlata is milliókat ér, és milliók csodálják képeit, személye köré pedig valóságos legendakör épült, tele titokkal, mely ma is élénken foglalkoztatja az utókor képzeletét. Hogyan lehetséges, hogy kortársai - egyetlen öccsét kivéve - nem ismerték föl tehetségét és kinevették? Hogyan lehet, hogy csodálatos napraforgóiban a sárga őrület lobog? Miért vágta le a fülét egy éjszakán? Milyen dolog az, hogy valaki halála után lesz azzá, aki... És folytathatnánk a nyugtalanító kérdések sorát... 

Dunai Ferenc tragikomédiája van Gogh életének egy alig ismert, különös epizódját dolgozza fel, érzékeny emberismerettel és remek humorral. A darab a festő egy napjáról szól. Látogatóba érkezik hozzá szeretett öccse, akit azzal az "örömhírrel" fogad, hogy élete végre révbe ér, családot alapít, megházasodik: holnap feleségül vesz egy kétgyermekes prostituáltat, és öccsét fölkéri násznagynak... 

Dunai Ferenc, a negyven éve Angliában élő drámaíró több darabját a hatvanas-hetvenes években hatalmas sikerrel játszotta a Vígszínház, de műsorra tűzték számos angliai színházban és a New York-i Broadway-n is, egyiket meg is filmesítették, Jane Fondával a főszerepben. Utolsó művét azonban még nem játszották sehol. A Van Gogh szerelme különleges színházi esemény: ősbemutató. 

Bemutató időpontja: 2008. március 8., Jászai Mari Színház, Népház

Író: Dunai Ferenc 
Rendező: Simon Balázs 

Színész:
 Vincent Van Gogh - Kovács Krisztián 
Christien, a szeretője - Sárosdi Lilla
 Theo, Vincent fivére - Horváth Sebestyén Sándor 
Tersteeg, a házibarát - Egyed Attila
 
Díszlettervező: Izsák Lili 
Jelmeztervező: Izsák Lili 
Dramaturg: Kárpáti Péter 

Előadás időpontok
THÁLIA SZÍNHÁZ - Budapest
 március 8. (szombat) 19:30 
március 14. (péntek) 23:00 
március 15. (szombat) 17:00 
április 6. (vasárnap) 19:30 
április 8. (kedd) 19:30

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.