Tizenhat ország filmjei a ringben

Indul a Szarajevói Filmfesztivál - négy magyar film is versenyez

Tizenhat ország filmjei, köztük négy magyar alkotás - Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél és a dokumentumfilmes Nagy István munkája - is verseng a pénteken kezdődő 16. Szarajevói Filmfesztivál fődíjáért, amely a játékfilmek mellett a legjobb rövid- és dokumentumfilmnek is kijár.

2010.07.22 18:51MTI

A fesztivált 1995-ben alapította a boszniai főváros vezetése, hogy a délszláv háborúban szétzilálódott civil életet helyreállítsa és megtartsa a város kozmopolita lelkét - idézte fel Mirsad Purivatra, a fesztivál igazgatója a boszniai sajtónak nyilatkozva.

Idén a fesztivál középpontjában a délkelet-európai országok legújabb filmtermése áll, a cél az, hogy a bemutatókkal lehetőséget adjanak a régió filmeseinek a kijutásra a világpiacra - tette hozzá az igazgató. A régióba sorolták a szervezők Magyarországot is Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Görögország, Macedónia, Málta, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia, Törökország és Koszovó mellé.

A fesztivál díszvendége Morgan Freeman, A legyőzhetetlen (Invictus) című, Clint Eastwod rendezte 2009-es film főszereplője lesz, de számos rendező és színész, köztük a versenyprogramban résztvevő magyar filmek készítői is ott lesznek személyesen is a bemutatókon. A fesztiválra csak Bosznia-Hercegovinából mintegy százezer érdeklődőt várnak, akik olyan alkotást is láthatnak majd a mustrán, amelyet csak szeptembertől játszanak az amerikai mozik, bemutatják ugyanis Woody Allen legújabb vígjátékát, a You Will Meet a Tall Dark Stranger című filmet Antonio Banderas-szal a főszerepben. A Szarajevó Szíve elnevezésű fődíjért a játékfilmek versenyében 9 alkotás indul, köztük három magyar: Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal, Kocsis Ágnes Pál Adrienn és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című munkája. Mellettük szerepel a versenyben Jasmin Durakovic bosnyák rendező magyar támogatással készült Sevdah za Karina című műve még egy bosnyák, valamint egy szerb, egy osztrák, egy török és egy román filmmel együtt.

A dokumentumfilmek versenyében is van magyar induló: Nagy István Sorsod Borsod című munkája, amely a februári Magyar Filmszemle különdíjasa lett. A szarajevói seregszemle keretében negyedik alkalommal rendezik meg a fiatal tehetségek bemutatkozására szolgáló Talent Campust - a Berlinale Talent Campusa mintájára - amelyre Kocsis Ágnes és Hajdu Szabolcs mellett két fiatal magyar színész, Bartsch Kata és Simits Zsuzsa is meghívást kapott.

Ugyancsak a filmes mustrához kapcsolódva rendezik meg az egy évre visszatekintő Cinelink koprodukciós fórumot, hogy fölhívják a szakma figyelmét a régióban készülő kiemelkedő filmtervekre. A Szarajevói Filmfesztivál zsűrijének elnöke idén Cristi Puiu, a román újhullám egyik legfontosabb rendezője lesz, akinek Aurora című, 2010-es filmjét a Focus programban láthatja a közönség.

Bemutatják a neves török rendező, Kaplanoglu Méz című alkotását is, amely az idei Berlinale Arany Medve-díjasa lett - olvasható a fesztivál honlapján, a www.sff.ba címűn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.