Szíriusz SciFi Napok 2010

Fantasztikus találkozó és játékmustra Budapesten

A Szíriusz Egyesület július 16-19-én Budapesten találkozót rendez a fantasztikus filmek, könyvek és játékok kedvelőinek.

2010.07.13 09:31Sárosdi Ádám - ma.hu

A rendezvény keretében bárki kipróbálhatja a népszerű társasjátékokat és szerepjátékokat, találkozhat kedvenc íróival, és részt vehet a fantasztikumról szóló beszélgetéseken. Emellett a látogatókat könyv- és társasjáték börze, filmvetítések és számos érdekes program várja.

Az idén ötödik születésnapját ünneplő Szíriusz Kulturális Egyesület július 16-19. között rendezi meg a Szíriusz SciFi Napok 2010 elnevezésű rendezvényét Óbudán, a Márton Áron Szakkollégiumban. A háromnapos eseményen rengeteg programból válogathatnak a látogatók, a szervezők ugyanis igyekeznek a fantasztikum kedvelőinek teljes képet adni.

A látogatók találkozhatnak többek között Szélesi Sándor, Fonyódi Tibor, Alan O’Connor, Luis Saul és J. Goldenlane írókkal, akik író-olvasó találkozó, illetve kerekasztal beszélgetések keretében mesélnek könyveikről. A rendezvényen jelen lesz a Tuan és más kiadók, valamint a Galaktika Magazin saját standdal, ahol kedvezményesen lehet vásárolni, emellett sor kerül a kiadók terveit bemutató beszélgetésekre is.

A társasjátékok és szerepjátékok iránt érdeklődők számára folyamatos bemutatókat tartanak a játékok rajongói, amelybe természetesen be is lehet kapcsolódni: bárki kipróbálhatja a népszerű táblás játékokat, valamint a szerepjátékokat. A Szíriusz SciFi Napok ideje alatt megrendezésre kerül a Wizard kártyajáték kvalifikációs elődöntője, a MAGUS Kalandozók Karneválja versenysorozatának nyári fordulója, a Vampire the Ethernal Struggle és a Krysis kártyaverseny. Emellett folyamatosan indulnak Munchkin és Cash & Guns „csapatok”.

A Szíriusz SciFi Napok ideje alatt a Magyar Anime Társaság szervezésében a japán kultúra is helyet kap, a Magyarországon népszerű manga képregényekkel és animékkel ismerkedhetnek a látogatók, továbbá manga teaház is nyílik a helyszínen. A szervezők a hazai Star Trek rajongók számára is kínálnak programokat, a Magyar Star Trek Klub szervezésében izgalmas beszélgetések, bemutatók és filmvetítés várja a látogatókat. Szombaton sötétedést követően pedig életre kelnek a vámpírok a Live Vampire szerepjátékverseny keretében.

A rendezvényen kerül átadásra a Preyer Hugó Emlékére-díj, amelyet az Avana Egyesület ítél oda minden évben a novellapályázaton legjobbnak bizonyult amatőr szerzőknek. A Szíriusz Egyesület megemlékezik Trethon Juditról, a hazai tudományos-fantasztikus élet kimagasló személyiségéről, aki két évvel ezelőtt hunyt el tragikus körülmények között. Trethon Judit életművét Nemere István író fogja méltatni.

A szervezők a rendezvényre várnak mindenkit, aki szereti a fantasztikus műfajt – filmeket, könyveket és játékokat egyaránt. Részletes program és további információ a Szíriusz Egyesület honlapján (http://www.sziriusz.org) található.

A Szíriusz Kulturális Egyesület története, célja

A Szíriusz Kulturális Egyesületet 2005-ben alakult, Gyenes Brigitta kezdeményezésére, aki a megelőző években felismerte, hogy a tanulási részképesség-hiányos, ám élénk fantáziával és kreativitással rendelkező fiatalok fejlesztésére kiválóan alkalmazható a fantasztikum világa.

Klubfoglalkozásokon keresztül inspirálni és motiválni tudta a tanulási, koncentrációs problémával küszködő fiatalokat (köztük saját gyermekeit), a játékok erősítették a kreatív önkifejezést, valamint a számolást, a fantasztikummal pedig sikerült felkelteni az olvasás iránti érdeklődést.

Az eleinte szűk körű társaság hamar kibővült, a klubfoglalkozások rendszeressé váltak. Az Egyesület alapítását követően kapta azt a feladatot, hogy továbbvigye a korábban megfogalmazott szellemiséget, és kitágítsa a célokat. Alapvető célja a fiatalok számára olyan rendezvények szervezése lett, amelynek kulcsa a fantasztikum és a kreativitás.

Az Egyesület Szíriusz Klub néven továbbvitte az eredeti kezdeményezést, 2007-től kezdve a Magyar Star Trek Klubbal közösen nyári táborozást szervez, 2009-től kezdve pedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár felkérésére rendszeresen beszélgetéseket és játékbemutatókat szervez a könyvtárakban. A Szíriusz Egyesület 2010-től kezdve a Magyar Társasjátékos Egyesülettel közösen több rendezvényen is részt vett, soron következő rendezvényére a Múzeumok Éjszakája keretében kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.