Megnyílik Porto Ercole csontkertje

Kiállították Caravaggio földi maradványait

Kiállították a toszkánai Porto Ercolében Caravaggio (Michelangelo Merisi) olasz festő állítólagos földi maradványait, amelyekre egy tengerparti tömegsírban talált rá egy tudóscsoport.

2010.07.04 15:10MTI

Egy évig tartó kutatómunka után olasz tudósok június közepén jelentették be, hogy minden bizonnyal a 400 éve meghalt mester földi maradványaira bukkantak.

"Nyolcvanöt százalékos bizonyossággal merem állítani, hogy ezek a csontok Michelangelo Merisitől származnak" - közölte akkor sajtótájékoztatón az olasz kutatócsoport vezetője, Giorgio Gruppioni professzor.

A tudósok munkáját koordináló Gruppioni az 1610. július 18-án elhunyt barokk mester csontjait is megmutatta. Ahogyan életét, Caravaggio halálát is számos titok övezi: a mai napig nem tudni, hogy a barokk festészet zsenije gyilkosság áldozata lett-e, ahogyan a legenda tartja, halálos szifiliszben vagy más járványban hunyt-e el. Annyi bizonyos a 2001-ben megtalált halotti levél szerint, hogy Merisit a Grossetótól nem messzi Porte Ercole egykori temetőjének tömegsírjában ásták el. Caravaggio Nápolyból éppen Rómába tartott a pápához, útközben érte a halál. A Porto Ercoléhoz közeli kórház korabeli feljegyzései szerint magas lázban hunyt el, és mivel errefelé idegen volt, a külföldieknek fenntartott közös sírban helyezték el a tengerparton.

A tudósok éppen ezért Porto Ercole volt temetője területének legalsó rétegeiben keresték Caravaggiót.

Nem volt könnyű feladat, hiszen a XVII. századi közös síron ma már lakóházak állnak. A csontok vasárnaptól két héten keresztül láthatóak a Forte Stella nevű, 16. századi erődben. Állandó elhelyezésükről később gondoskodnak, de várhatóan Porto Ercoléban maradnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.