Móri "borszellemes"

Csillagsétány Fejér megyében

Csillagsétány a múzeumok éjszakáján címmel 12 székesfehérvári, illetve Fejér megyei intézmény összefogásával érdekes, színes, látványos programsorozatot rendeznek szombaton Székesfehérváron, Nádasdladányban, Pákozdon és Fehérvárcsurgón.

2010.06.16 17:44MTI

A "csillagsétányra" egyebek között a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, az Új Magyar Képtár, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény, az Egyházmegyei Múzeum, a Bory-vár, a Vörösmarty Színház, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy főúri rezidencia, s a pákozdi katonai emlékpark programjai csábítják az érdeklődőket.
 
A rendezvényeket az idén 200 forintért megvásárolható karszalaggal lehet látogatni. A karkötő nemcsak belépőjegyként szolgál valamennyi programra, hanem menetjegyként is használható az Alba Volán járatain, amelyekkel a rendezvénysorozat különböző helyszínei között közlekedhetnek az érdeklődők. 

A karszalagok megvásárlásából befolyt összeget a hátrányos helyzetű gyerekek múzeumlátogatásának finanszírozására fordítják. A Szent István Király Múzeumban játszóházzal kezdődik június 19-én délután a program, majd a Nádasdyak végvári vitézsége címmel bemutatkozik a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium.
 
Este tárlatvezetés lesz a Nádasdy-kiállításon, majd előadás hangzik el a 17. századi főúri udvarok étkezési szokásairól, s a Nádasdyak és a magyar vadászat egykori kapcsolatáról, valamint a főnemesi díszruházatról. A múzeum programja este jelmezes ruhabemutatóval és fáklyás belvárosi sétával zárul.
 
Az Új Magyar Képtárban iparművészeti vásárt és foglalkozásokat, valamint koncerteket tartanak, s tűzzsonglőrök szórakoztatják a közönséget. Az Egyházmegyei Múzeumban gyermek-és családi foglalkozásokra, s a Bágyi Balázs kvartett koncertjére várják az érdeklődőket.
 
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban vers-versenyt és a házi kápolnában csillagfényes koncertet tartanak.
 
A pákozdi katonai emlékparkban pedig a Nyáreste a lövészárokban című program keretében járhatják végig a II. világháborús árokrendszert és próbálhatják ki a sisakra szerelhető éjjellátót a látogatók. Nádasdladányban gyertya- és fáklyafényes tárlatvezetés keretében bolyonghatnak a látogatók a Nádasdy-kastély rejtett zugaiban is. 

Megnézhetik az egykor a főúri család értékeit rejtő vaslemezekkel bélelt termet, s a pincét, ahol valaha kisvasút is közlekedett. Lovasberényben az 1942-ben, a Cziráky-kastély környezetében forgatott Álomkeringő című filmet mutatják be, s szakmai gyertyafényes tárlatvezetéssel járhatják be a rezidenciát az érdeklődők. 

Móron "borszellemes" kastélybarangolásra és koncertre csábítanak a Múzeumok éjszakájának szervezői, Dunaújvárosban az Intercisa Múzeum kőtárában szabadtéri színházi előadást, majd ókori batyus bált tartanak, Bacchus és Dionüszosz "részvételével". 

Csókakőn a kemencés ház helytörténeti és mezőgazdasági kiállítása várja a látogatókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.