Odüsszea-maraton a Múzeumok Éjszakáján

Férfiuról szólj nékem, Múzsa...

Maratoni felolvasáson, a legnevesebb színészek előadásában hallhatja a Múzeumok Éjszakáján a Szépművészeti közönsége a talán legismertebb ókori eposzt, az Odüsszeia-t.

2010.06.09 13:57estihirlap.hu/orinetpress

A Homérosznak tulajdonított mű 12110 hexameterét 38 színész és négy „kakukktojás-résztvevő" 11 óra alatt, szünet nélkül olvassa fel június 19-én kora délutántól hajnalig tartóan a Múzeum Antik Gyűjteményében. 

A maratoni, egyedülálló vállalkozás a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia Tanszéke, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Múzeum Antik Gyűjteményének közös produkciójaként valósul meg.
 
Az eposzt, amely Ithaka királyának, Odüsszeusznak kalandos hazatérését, viszontagságos és boldogságos kalandjait meséli el, a tervek szerint délután 16 órától hallhatja közönség, és a kitartóak egészen kora hajnalig „bolyonghatnak" Odüsszeusszal.
 
Az előadóművészek között szerepel: Alföldi Róbert, Balázs Zoltán, Bálint András, Bezerédi Zoltán, Béres Ilona, Bíró Kriszta, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Csányi Sándor, Dankó István, Dömötör András, Enyedi Éva, Fekete Ernő, Fodor Tamás, Gyabronka József, Hámori Gabi, Hegedüs D. Géza, Hevér Gábor, Jordán Adél, Jordán Tamás, Kulka János, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Orosz Ákos, Pálmai Anna, Pogány Judit, Schell Judit, Szamosi Zsófia, Szandtner Anna, Szervét Tibor, Takács Kati, Tenki Réka, Tompa Ádám, Tóth Ildi, Udvaros Dorottya, Vajdai Vilmos. 

Az Odüsszeia-maraton-ban részt vesz a mai magyar klasszika-filológia kiemelkedő alakja, Ritoók Zsigmond akadémikus, s szerepet vállal a Homérosz-olvasásban Konrád György, Nádasdy Ádám és Spiró György. Az Odüsszeia-maraton előtt, 15 óra 30-tól Karsai György bevezetőjét hallgathatják az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.