Napóleon feltűnéséig Marlborough volt az "ász"

360 éve született a legendás angol hadvezér

A 360 éve, 1650. május 26-án született John Churchill Marlborough pályafutása a hadtörténelem legfényesebb lapjaira kívánkozik, Napóleon feltűnéséig őt tartották a legnagyobb hadvezérnek.

2010.05.24 10:24MTI

Apja tagja volt a parlamentnek, ő maga a legkiválóbb iskolákba járt, ragyogó karrierjét mégis az a szerencsés körülmény indította el, hogy nővére a későbbi II. Jakab király szeretője lett. A fenséges pártfogónak köszönhetően léphetett be a hadseregbe.

Lelkesen és bátran harcolt szárazföldön és tengeren, Afrikában és Franciaországban, így 22 évesen kapitány, két évre rá ezredes volt. Churchill II. Jakab 1685-ös trónra lépte után levert egy királyellenes felkelést, hálából tábornoki és életre szóló főnemesi rangot kapott. Egyéni sérelmei és a katolikus Jakab vallási politikája miatti aggodalmában mégis átállt a protestáns Orániai Vilmos oldalára. 1688-ban oroszlánrészt vállalt a vértelen "dicsőséges forradalom" győzelmében, s a hálás III. Vilmos Marlborough earljévé, az Államtanács tagjává tette.

1691-ben a bizalmatlan király (vélhetőleg nem alaptalanul) árulással gyanúsította meg és a Towerbe záratta.

Néhány hónap múlva ugyan kiszabadult, de kegyvesztetten, a királyi udvartól távol kellett élnie. Napja csak 1701-ben virradt fel újra, amikor az európai hegemóniára törő XIV. Lajos francia király kirobbantotta a spanyol örökösödési háborút. Az öreg és beteg Vilmos belátta, hogy a harcmezőn kegyencek helyett valódi hadvezérre van szükség és Marlborough-t nevezte ki az angol és a velük szövetséges holland csapatok élére, választását az 1702-ben trónra lépő Anna királynő is jóváhagyta.

Marlborough katonai géniuszának és diplomáciai tehetségének köszönhetően sikert sikerre halmozott, lényegében ő tartotta össze a franciaellenes koalíciót. Öt év alatt öt nagy csatát nyert meg, megváltoztatva az európai hatalmi egyensúlyt. Marlborough pályafutása csúcsára érkezett, barátja, a pénzügyi varázsló Sidney Godolphin társaságában lényegében ők ketten intézték Anglia ügyeit.

Az igazsághoz tartozik, hogy befolyását nem kis részben feleségének, Anna királynő kedvenc udvarhölgyének is köszönhette, de ez okozta bukását is. Felesége összekapott a királynővel, ráadásul éppen ekkor bukott meg a háborúpárti whig kormányzat is. A hatalomra került toryk Marlborough tudta nélkül békét kötöttek a Napkirállyal, majd sikkasztással vádolták meg a fővezért. Ismét csak nem alaptalanul: Marlborough katonai zsenije nagyobb volt, mint erkölcsi tartása. A királynő összes tisztségétől megfosztotta, az üldöztetésektől csak Savoyai Jenő közbenjárása mentette meg.

Marlborough a kontinensre vonult vissza, ahonnan 1714-ben, I. György trónra lépte után hazatért. Főparancsnoki címét sikerült visszaszereznie, politikai befolyását azonban nem, a megromlott egészségű, megfáradt hadvezér 1722. június 16-án hunyt el.

Marlborough kiváló stratéga, jeles diplomata és ragyogó szónok volt, aki a csatatéren személyes bátorságával is kitűnt, ugyanakkor a politikában állhatatlannak bizonyult, mérhetetlen volt benne a nagyravágyás és a pénzvágy.

Részletes és élvezetes életrajzát egy kései leszármazottja, Winston S. Churchill írta meg - ő Nagy-Britannia miniszterelnöke volt a második világháború idején.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.