Vásári forgatag, alakoskodók, mutatványosok

Szegedi hídvásár Ákossal

Hagyományőrzés a korszellem jegyében. Szombat este ruszin folkdiszkó a Técsői Bandával, majd rackaparty Ferenczi György és a Rackajam-mel. De ott lesz még Ákos, a Tankcsapda és aMAgna Cum Laude is.

2010.05.21 11:25Hídvásár.hu

A szombati nyitónap házigazdája Técsői Banda lesz ! Napközben mindenfelé megfordulnak a vásárban, este pedig az újszegedi oldalon este egy fergeteges koncertet adnak.

A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó (régiesen: rutén) banda a Tisza felső szakaszán fekvő Técső város és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, a Csernavec család tagjaiból áll. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták.

Rendkívül változatos repertoárjukban az interetnikus kapcsolatok miatt szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is. Játszanak temetéseken, lakodalmakon és a ruszin lakosság egyéb jeles ünnepein, pl. a „bika napján” (az állatok kiterelésének ünnepén), „miscsána” idején (birkanyíráskor), karácsonykor, névnapokon.

A hídivásárt minden év májusában a Szeged Napjához (május 21.) legközelebbi hét végén rendezik. A Szeged Napja körüli események leglátványosabbja, a hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató.

Magyarországi illetve Kárpát-medencei mesteremberek 1 000 méteres - árusok utcájában - kínálják portékáikat a Híd utcában és az öreg hídon. A portékák itt megfoghatók, kipróbálhatók: aki nem vesz, az is babrálhatja! A zenészekkel, mutatványosokkal együtt ülünk a kocsmában, a csepűrágók gyermekeinkkel játszanak, szóba elegyednek velük.

A bábosok, bábok és bohócok játékának részesévé válsz, gólyalábasokkal parolázol, ritkán látható, különleges előadásokkal találkozol és a kavalkád te magad vagy. Itt lesznek a szegedi nemzetiségek és vendégünk lesz egy nem létező nép kulturális delegációja: bemutatkoznak a katyvaszok.


Ahogy azt a már megszoktuk: a hídivásár programjai kicsiknek és nagyoknak ingyenesek.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2010-es nyitó előadása a 100 éves Délmagyarországot ünnepli május 22-én a Dóm téren egy szuperkoncert keretében, ahol fellép a Tankcsapda, a Magna Cum Laude és Ákos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.