Koltay Gábor és Riskó Géza filmje

Egy betiltott portréfilm Varga Zoltánról

A Duna Televízió 25 év után helyet ad egy ma már szomorú premiernek, ezzel hajtva fejet a magyar futball egyik legtehetségesebb, és egyben legnehezebb sorsú játékosának nagysága és egyénisége előtt.

2010.05.08 09:27dunatv.hu
Varga Zoltán

Május 8-án, szombaton 16.25-től Varga Zoltán (1945-2010) magyar olimpiai bajnok labdarúgóra, az FTC legendás játékosára emlékezik a Duna Televízió.

Ahogyan 2008-ban megjelent könyvének címében is áll, Varga Zoltán "valahol mindig félúton" volt. Menekült a rendszer elől, amely egy életre megpecsételte sorsát, de tehetsége és kitartása miatt örökre bevéste nevét a futballtörténelembe.

Nagyságát az eddigi egyetlen magyar Aranylabdáshoz, Albert Flóriánhoz hasonlítják. Koltay Gábor (István, a király; Puskás Öcsi; Julianus barát; Honfoglalás; Sacra Corona) és Riskó Géza, a Duna Televízió sportműsorainak, a Hattól nyolcig című reggeli közéleti műsornak és a Család-barát című szolgáltató magazinnak a főszerkesztője 1986-ban egy 10 részes filmsorozatot forgatott Szép volt fiúk... címmel.

"Ezt a filmet egy nagyobb egység részeként képzeltük el Riskó Géza barátommal. Egy, a magyar labdarúgás egészét feldolgozó, sok száz interjúval megtámogatott, nagy ívű filmsorozatként. Mindezt 1985-86-ban, amikor emelkedő ázsiója volt a focinak. Így vetődtünk el az akkori NSZK-ba Varga Zoltánhoz, aki ott volt edző " - vázolta fel a film hátterét a Duna Televíziónak Koltay Gábor filmrendező. A tervezett sorozat végül torzó maradt, a teljes sorozat soha nem került bemutatásra.

A sorozat negyedik epizódja a „Varga Zoli” címet viseli. A mindössze 26 perces film érdekessége és kuriózuma, hogy 1968 óta ez volt az első dokumentumfilm Varga Zoltánról, amelyben ő maga is megszólalt. A stáb és az alkotók az akkori NSZK-ban forgattak, ahol több alkalommal megfenyegették őket, majd a belügy hazarendelte őket. Mindenáron meg akarták akadályozni a film elkészítését. Varga Zoltán azonnal a középpontba került, a magyar média kikezdte, szinte mindent elhallgattak róla, amit csak lehetett.

A Varga Zoli-film 25 éve adhatatlannak volt minősítve. Egyébként az anyagot is éjszakánként, krimiszerű körülmények között vágtuk össze” – emlékszik vissza a film elkészültére a rendező.

A Varga Zoltánnal rögzített több órás beszélgetésből szombat délután egy közel fél órás összeállítást láthatnak majd a nézők - elsőként a Duna Televízióban. „Tipikusan magyar sors volt Varga Zoltáné, és ehhez minden meg volt benne: a tehetség, a rátermettség, az alázat a munkával szemben, a győzni akarás. Ám mindezek ellenére nem tudta magát abban a magyarországi közegben kibontakoztatni. Ez az ember kereste a helyét egész életében” – nyilatkozta a premierfilm kapcsán Koltay Gábor.

Koltay Gábor és Riskó Géza dokumentumfilmje tanulságos, mondanivalója a mai napig aktuális, amely nem csak egy embert, hanem rajta keresztül egy egész kort és egy történelmi helyzetet, állapotot mutat be.

Duna Tv: május 8., szombat, 16.25

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.