Veljko Vujanovic fotóival csábít

Montenegró, a kövek bölcsője - kiállítás a Természettudományi Múzeumban

Veljko Vujanovic bizonyosan egyike azoknak az embereknek, akik szerelmesek Montenegróba. Olyan ember, aki karszthegyeinek minden szikláját, minden zegzugát bejárta, megtalálta Montenegrót a nap első sugaraiban, ahogy a Durmitor hegység hasadékain áttör, minden hegyi forrásban, a Tara folyó bájában és zúgóin, Bjelasica rejtett erdeiben és Sinjajevina kopár hegyi terepén.

2010.05.03 09:56ma.hu

Vujanovic fotóival az ősi Montenegró emlékét őrzi meg, meghagyva azt a jövő generációi számára olyannak, amilyen – vadnak, méltóságteljesnek, bátornak, törékenynek, titokzatosnak, teljesen rejtve az élet és a természet repedéseiben, ellentmondásokkal teljesen: egyszerre van jelen a hagyomány, a modernitás, makacsság, sőt némi szomorúság is.

De így ahogy van, a miénk és mi az övéi vagyunk úgy, ahogy felnevelt minket. Tudnunk kell, hogyan szeressük ezt a Montenegrót, mert ő a mi tükörképünk, olyan, amilyenek mi vagyunk, és nem amilyenek lenni szeretnénk.

Azzal, hogy Vujanovic megpróbálja megtalálni az igazi Montenegrót, egyúttal magát próbálja megtalálni. Minden egyes fényképe Montenegróról arra a kérdésre válaszol, hogy valójában mennyire szereti Montenegrót. Ez a kis válogatás a fotóiból, amely Vujanovic hosszú vándorútjairól, és ebből a nagy szeretetből származik, a montenegrói tájat festi le. És ugyanakkor mindannyiunkat.”

A Magyar Természettudományi Múzeumban május 12-én nyíló különleges kiállítás elénk tárja a vad szépségű Montenegrót, az ott élő emberek arcát és életét. A művész célja, hogy bemutassa e különleges ország természeti szépségét, építészetét és néhány kiemelt történelmi emlékét.

Ez a sokak számára ismeretlen, „fekete hegyek” országa titokzatos és gyönyörű tájaival egyszerűen elvarázsolja az embert. Habár viharos történelme nyomott hagyott rajta, a természeti kincsei még szinte érintetlenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.