Rendben megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák

Szabó Magda, Gelléri Andor Endre és Karinthy a középszintű magyar írásbelin

Rendben megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgák hétfőn országszerte, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az MTI-vel.

2010.05.03 11:28MTI

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.177 helyszínen 91.029 diák, emelt szinten 31 helyszínen 1.127 tanuló tesz érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 51 helyszínen 84-en, emelt szinten 4 helyszínen 21-en érettségiznek. A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart.

Két feladatlapot kell megoldani: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatokra pedig 180 perc áll a rendelkezésre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot töltik ki, csak ennek összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap megoldását.

A szövegértési feladatlapon belül a vizsgázók a rendelkezésre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

Szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú feladatból választ egyet.

A feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó. A három szövegalkotási feladat különböző témáról adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

A magyar mint idegen nyelv vizsgatárgy írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll: a diákok az "Olvasott szöveg értése", a "Nyelvhelyesség", a "Hallott szöveg értése" és az "Íráskészség" feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama 180 perc, az emelt szintűé 240 perc. Mindkét szinten a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Szabó Magda, Gelléri Andor Endre és Karinthy a középszintű magyar írásbelin

Szabó Magda, Gelléri Andor Endre és Karinthy Kosztolányi-paródiája szerepelt idén a középszintű érettségi feladatok között magyar nyelv és irodalomból - írta az fn.hu. A szövegalkotás feladatkörben három kérdés közül választhattak a diákok.

A Ne félj! Beszélgetések Szabó Magdával című kötet Lettem, aki vagyok című fejezetének részlete alapján érvelhettek "a tér jelentőségéről a műalkotásokban és a hétköznapi életben". A másik két lehetőség műelemzés volt. Az egyikben Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novelláját kellett értelmezni.

A másikban Karinthy Frigyes Kosztolányi Dezső-paródiája szerepelt az Így írtok ti című kötetből. A műelemzésekhez kapcsolódó tesztlapon szerepeltek A szegény kisgyermek panaszai és A kis mécs című Kosztolányi-versek, valamint Karinthy műve, A kis edény is.

Idén a szövegértési teszt egy egyetemi tanárral, Szentmártoni Szabó Gézával készült Magyar Hírlap-interjún alapult, amelyben egy nemrég felfedezett Janus Pannonius-szövegről kérdezték tavaly októberben. (A cikk szerzője Somogyi F. Anikó.) A diákoknak tíz kérdésre kellett felelniük. Volt közöttük olyan, amelyre a választ ki kellett csak keresni a cikkből, de olyan is, amelyre csak utalt az újságíró, tehát ki kellett következtetni a helyes választ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.