A műkincsekre éjjel-nappal őrök vigyáznak

Szombattól látható a Munkácsy-trilógia Pécsett

Szombaton délelőtt tizenegy órakor nyílik a Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festményét bemutató kiállítás Pécsett.

2010.04.23 15:07MTI

Az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotások együtt először és feltehetően utoljára láthatóak a baranyai megyeszékhelyen. Pécs mintegy harminc millió forintot költött arra, hogy eleget tegyen a tárlat szigorú feltételeinek. A trilógiát október 31-ig, hétfő kivételével minden nap délelőtt tíztől este hat óráig láthatja a közönség. A kedvezményes belépők 1000, a teljes árúak 1500 forintba kerülnek.

A Szépművészeti Múzeum főrestaurátora elmondta, hogy az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt tizenhat év munkásságát öleli fel, s e monumentális alkotások Munkácsy legjelentősebb bibliai témájú festményeinek tekinthetők. Kitért rá, hogy közülük az Ecce Homo azért is különleges, mert ez volt a művész utolsó képe, melyet már nagyon betegen készített.

A Pécsi Galériának egyébként át kellett alakíttatnia az egyedüli helyszíneként szóba jöhető gimnáziumi dísztermet. A szerződésben különböző műszaki, klíma- és biztonsági berendezések elhelyezését írták elő, a falakat pedig a legjobb hatás elérése érdekében angolvörösre festették. A képek védelme érdekében a teremben állandó 20 Celsius-fokot és 50 százalékos páratartalmat szükséges biztosítani, a műkincsekre éjjel-nappal őrök vigyáznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.