Néma jelek

Nemzetközi kiállítás a másságról a BTF keretében

Néma jelek/Mute Signs címmel nemzetközi képzőművészeti kiállítást rendez kilenc alkotó részvételével a másság, az elfogadás, a tolerancia témakörében péntektől a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

2010.03.17 11:17MTI

Lázár Eszter, a kiállítás kurátora elmondta az MTI-nek, hogy aktuális témát választottak, mert bár oktatási intézményről van szó, beszélniük kell a művészet nyelvén a toleranciáról, a másság elfogadásáról vagy elutasításáról. A tárlat ötletét egy 2004-es dániai kiállítás adta. Dániában sok a bevándorló és ott is az volt a kiindulópont, hogyan reagál a jóléti társadalom ezekre a jelenségekre - tette hozzá.

A kiállított művek - leginkább fotók, videók és installációk - többsége absztrakt módon reflektál az Európában élő kisebbségek és a többségi társadalom közti viszonyra, a negatív előítéletekre és sztereotípiákra. A tárlat címe nemcsak a kisebbségben élők, a jeleket adók kirekesztettségére, hanem a jelvevőkre, a többség sokszor nehézkes problémamegoldására is utal - fejtette ki a kurátor.

Songül Boyraz török születésű, Ausztriában élő alkotó 2005-ben kapott osztrák állampolgárságot, erről a procedúráról szól videóinstallációja. Maria Papadimitriou és az általa létrehozott T.A.M.A. görög projekt építészeknek azt a több éves munkáját ismerteti, amellyel az Athén közeli cigánytelepen lakók életminőségét javították - adott példákat a tárlat rendezője.

Tamara Moyzes TV t_error című installációja a cseh társadalom romákkal való együttélését dolgozta fel provokatív módon. Anna Molska és Wojtek Bakowski videóművének helyszíne a bemowói repülőtér kifutópályája, amelyen kerekesszékes férfiak gurulnak. A lengyel Joanna Rajkowska egy menekülttábor életét mutatja meg fotó- és videóprojektjében.

A Kölnben élő Szolnoki József a Pécs környéki épülethomlokzatokon látható hibás magyar címereket kutatja, különböző magyar társadalmi rendszerek lenyomatait. Zádor Tamás médiaművész az MKE-n diplomázott, Budapesten él, fotóin nemzeti jelképeket értelmez át és összekeveri a kommersz világ képeivel.

Katarina Sevic szerb születésű médiaművész, az egyetem volt tanítványa tíz éve él Magyarországon, s installációjának címe: Hírek Sehonnan - sorolta Lázár Eszter. Hozzátette, hogy Hangos hétfő címmel a kiállítás ideje alatt filmprogram is lesz: három alkalommal három dokumentumfilmet vetítenek le: március 22-én a Fekete vonat című, Schiffer Pál rendező 1970-ben forgatott alkotását, március 29-én a Dübörög a nemzeti rock című, Kriza Borbála 2007-ben készült munkáját és április 12-én Gát Balázs Gipsy Side című, 2006-os dokumentumfilmjét.

A Néma jelek című tárlat április 16-ig tart nyitva a képzőművészeti egyetemen, a budapesti Andrássy úton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.