Mulatt volt Alexandre Dumas

Depardieu túl fehér Dumas szerepére

A kritika egekbe emelte Gérard Depardieu legújabb alakítását a L'Autre Dumas (A másik Dumas) című film címszerepében.

2010.02.16 07:50MTI

Színesbőrű közéleti emberek és jogvédő szervezetek szerint azonban a franciák szőke, kék szemű sztárja helyett lett volna megfelelőbb - színesbőrű - színész is a legendás író szerepére. A francia sajtó csak alig néhány napig ünnepelhette, hogy végre megszületett az első játékfilm A három testőr írójáról, főszerepében az egyik legjelentősebb francia színésszel.

Az elmúlt napokban ugyanis egyre többen támadták az alkotás rendezőjét, Safy Nebbou-t, amiért Depardieu-t választotta Dumas szerepére, s a színész haját begöndörítve és arcbőrét sötétre sminkelve próbálta a nagy íróhoz hasonlatossá tenni. Alexandre Dumas-ról Franciaországban is kevesen tudják, hogy haiti fekete rabszolgák leszármazottjaként színesbőrű volt.

Nagyapja, Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie márki a francia kormány tüzérségnek tagjaként a mai Haiti szigetén szolgált, és itt ismerte meg későbbi feleségét, egy fekete rabszolganőt, aki 1762-ben megszülte az író apját, Thomas-Alexandre-t. Az asszony korai halála után a márki mulatt kisfiával visszatért Normandiába. Thomas Alexandre Dumas Davy de la Pailleterie a forradalmi hadsereg merész és tehetséges katonájaként 31 évesen már Dumas tábornokként szolgált, s a csatákban mutatott bátorsága okán a hadseregben a "fekete ördög" becenevet vívta ki magának.

Amikor 1802-ben Napóleon visszaállította a rabszolgaság intézményét, hősiessége ellenére Dumas tábornok a hadsereget is elérő rasszista kampány áldozata lett: idő előtt nyugdíjazták, de nyugdíjat nem kaphatott. Fia, az íróvá lett Alexandre Dumas (1802-1870) a legendák szerint nagyanyja vonásait örökölte: göndör haja, széles orra és ajkai miatt nem is tagadhatta afrikai gyökereit.

Kortársai, még az irodalmi kritikákban sem rejtették véka alá rasszista előítéletüket Dumas-val szemben, aki legtöbbször szellemes megjegyzésekkel reagált a nemtelen támadásokra. Amikor egy színházi bemutatón a szomszédja azt suttogta róla a mellette ülő fülébe, hogy Dumas-ban állítólag sok a fekete vér, az író így válaszolt: "Pontosan, uram, fekete vérem van. Apám mulatt volt, nagyapám néger, a dédapám pedig majom. Látja, családjainkban ugyanazok a rokoni szálak, de nem ugyanabban az irányban".

A téma kapcsán egy népszerű színesbőrű televíziós újságírónő, Audrey Pulvar robbantotta ki a polémiát, aki szomorúnak nevezte, hogy a film producerei nem színesbőrű színészt választottak a színesbőrű Dumas szerepére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.