Lulut Hasfelmetsző Jack teszi ártalmatlanná

Szexis és arrogáns: korhatáros opera Genfben

Tizenhat éven felüli nézőknek szánja legújabb bemutatóját a genfi operaház.

2010.02.02 18:37MTI

Az intézmény Alban Berg Lulu című művének csütörtöki premierje előtt figyelmeztette a közönséget, hogy a darab nem gyerekeknek készült. A Lulu a huszadik századi operakánon egyik mesterműve, amit ezúttal a rendezéseivel nagy vitákat kiváltó francia Olivier Py állított színpadra. Py korábbi operarendezéseiben sem bánt tabuként a szexuális és erőszakos jelenetetekkel.

A Lulu témája egyenesen kínálja magát, mivel egy vonzó táncosról szól, aki számos férfit és nőt elcsábít és romlásba dönt, majd prostituáltként Hasfelmetsző Jack egyik áldozatává válik. Mint a genfi Grand Théatre közleményéből kiderült, Py rendezése ugyan nem megy messzebbre a manapság megszokottól, ám az ilyesfajta jelenetek az operaszínpadon mindeddig szokatlannak számítottak, így szükségesnek látták, hogy a fiatalkorú nézőket eltanácsolják.

Öt éve már korhatárossá tették Py egy operarendezését, akkor Richard Wagner az érzéki és a szívbéli szerelem összeütközését ábrázoló Tannhäuser című művét álmodta színpadra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.