Nagyon büszke a színésznő

Bánsági Ildikó kapta a Páger Antal-díjat

Bánsági Ildikó kapta idén a Páger Antal-díjat; a Jászai- és Kossuth-díjas művész vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.

2010.01.31 15:00MTI - Fotó: MTI

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A díjat odaítélő kuratórium a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag döntött arról, hogy idén Bánsági Ildikó kapja a díjat.

Bánsági Ildikó a színiakadémia elvégzése után 1972-ben Debrecenbe szerződött, majd 1973-tól a József Attila Színháznál, 1976-tól a Vígszínháznál, 1987-től újból a József Attila Színháznál játszott. 1990 és 1993 között a Nemzeti Színház, majd 1996-ig a Művész, illetve Thália Színház tagja.

Ezután a Thália Társulat, a Kelemen László Színkör művésze volt, majd 1998-ban az Új Színházhoz szerződött. A színpadi sikerek mellett több filmben is emlékezetes alakítást nyújtott.

A színésznő a díjátadó előtt újságíróknak elmondta, kevés személyes emléke van Páger Antalról: bár amikor a Vígszínházba került, a színészóriás ott játszott, ő azonban csak a nézőtérről csodálta. Kapcsolatuk főként a büfébeli beszélgetésekre szorítkozott.

„Egyszer Ruttkai Évától kaptam egy fekete kiscicát, Páger évődve kérte, ajándékozzam oda neki az aprócska macskát, én azonban nem adta” – emlékezett vissza a ma már némileg megbánt egykori határozottságára a színésznő, aki nagyon büszke arra, hogy a Páger Antal nevét viselő díj tulajdonosa lehet.

Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt.

Makó város közgyűlése 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre.

Bánsági Ildikó – mint mondta – viselni fogja az ékszert, felváltva azzal a gyűrűvel, amelyet az Örökös tagságért vehetett át a közelmúltban. A színészdíjat 2002-ben Halász Judit, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András és Törőcsik Mari vehette át, tavaly pedig Kulka János részesült az elismerésben.

A vasárnapi díjátadást megelőzően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Páger Antal szülőházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészről nevezte el, aki 1964-ben a cannes-i filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapta a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.