Nem lesz Pandora?

Marad a Déli Ég Oszlopa: van is, meg nincs is Avatar-hegy Kínában

Megrettent a lakosok bírálatától a Kína festői szépségű déli vidékén fekvő Csangcsiacsie (Zhangjiajie) város vezetése, és bejelentette, hogy mégsem nevezték át a hollywoodi kasszasiker után Avatar Hallelujah-hegyre a korábban Déli Ég Oszlopának hívott páratlan természeti képződményt, pusztán megtoldották nevét - derült ki csütörtökön.

2010.01.28 17:17MTI

Hunan tartomány hétfőn hivatalos ceremónia keretében nevezte át a Déli Ég Oszlopát Avatar Hallelujah-hegyre, mivel a világ eddigi legtöbb bevételt hozó filmjének hátteréül szolgáló egyik hegyet a csipkézett kínai hegycsúcsról mintázták.

A tartomány vezetése még arról is tájékoztatta az ott élőket, hogy a film lebegő hegyeit annak a hollywoodi operatőrnek köszönheti a világ, aki még 2008-ban járt Hunanban. A lakosság tetszését azonban nem nyerte el az ötlet, egy felmérés szerint 54 619 válaszadó határozottan elutasította az átkeresztelést, és mindössze 5897 támogatta.

A kínaiak azt vetették a hatóságok szemére, hogy túlságosan is pénzhajhászok és vakon imádják a nyugati kultúrát, ezért nevezték át a hegyet. Csütörtökre a hatóságok meghátráltak, és igyekeztek megnyugtatni a vidéken élőket: pusztán megtoldották a hegy nevét, és a korábbi hangzatos elnevezés is megmaradt. Csangcsiacsie abban a reményben adott új nevet a hegynek, hogy tőkét kovácsolhat abból.

A turistákat például már az "Avatar lebegő hegyeihez vezető csodás túrával" csalogatták. "Pandora messze van, Csangcsiacsie közel. Isten hozta az Avatar Hallelujah-hegyén. Fedezze fel a valódi Pandora világát" - ajánlotta az önkormányzati portál.

A Csangcsiacsie térségében található 3000 ezer hegyből amúgy csak mintegy száznak van neve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.