Nyolcas erejű robbanás a tízes skálán

Bombafilm: Szex, hazugság, videó

Egy tecchalott házasság, amelyben nincs szex. Kapcsolatok, melyek hazugságokra épülnek. És egy férfi, aki videókamerával néz az intim dolgok mögé. Steven Soderbergh Arany Pálma-díjas klasszikusa James Spader, Andy MacDowell és Peter Gallagher főszereplésével - végre DVD-n.

2010.01.25 10:34MR2

Kovács Gellért szerint ez volt az első olyan indie-film, amely a nagyobb közönség felé is tudott nyitni. Persze azelőtt is készültek hasonló filmek, amelyek konkrétan zsebpénzből készültek, pár nap alatt írták meg a forgatókönyvet, pár hét alatt forgatták le...

Szóval, minden megvan ebben a filmben, amit ma az amerikai független film sajátjának tekintünk. És a kérdésedre a válasz, hogy működik-e? Működik. Érezhető benne a nagyság, ez egy fontos film még mindig: nagyon mély, értelmiségi, de hétköznapi hangulatú líra érezhető benne, amely még mindig megérinti a nézőt. De a lassúsága azért már embert próbáló.


Menjünk egy kicsit bele a történetbe…


Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy fülledt kisvárosban van egy házasság, amiben van egy frigid hölgy, aki pszichiáterhez jár. Férjével, aki egyébként egy szélsőségesen egoista ügyvéd, nagyon régen nem élnek nemi életet, s a férj pont a nő testvérével csalja a nejét. Ebbe a helyzetbe érkezik bele az ügyvéd pasas egyik volt iskolatársa, aki egy furcsa, befelé forduló ember. Tele van mindenféle titokzatos kis videokazettákkal az ő gyűjteménye, amiken vadidegen nők beszélnek saját szexualitásukról, illetve a szexuális élményeikről. Tulajdonképpen a történet összes szereplője a hatása alá kerül a videóknak, illetve a kazettákat készítő embernek - aki hol közvetve, hol közvetlenül, de nagyon átalakítja azokat a viszonyokat, melyekbe beleérkezik.

Egy fiatal James Spaderről, Andy MacDowell-ről és Peter Galagherről van itt szó. Ők milyenek a filmben?


James Spader ebben a filmben belül nagyon feszült, belül nagyon lobogó, valamit nagyon elfojtó figurát játszik. A későbbiekben többször is előjött nála ez a figura: akár Karambol című nagyon durva filmjére gondolunk, vagy A titkárnőre. Abszolút emblematikus figurája ennek a mozinak, s tulajdonképpen az egyik első nagy indie-filmhős is. Apró vonásokkal formázza a figurát és nagyon arra koncentrál - mint általában amerikai függetlenek - hogy a lehető legrealisztikusabb alakítást nyújtsa.

Andy MacDowellnak is ez volt az első fontos szerepe, a későbbiekben ő inkább amolyan tündibündiségeket játszott. Peter Galagher-t azóta az Amerikai szépségben, meg a Narancsvidék című szappanoperában és más tévésorozatokban láthattuk. Nem rossz ezekben sem, de neki nem sikerült annyira kiugrás.

Eredeti cím: Sex, Lies and Videotape
(MOZI - amerikai)
Műfaj: dráma
Gyártás éve: 1989
Hossza: 96 perc
Rendező: Steven Soderbergh
Főszereplő: James Spader, Andie MacDowell

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.