535 szerző, 12.493 fotó

Újabb rekord született a sajtófotó pályázaton

Az elmúlt évi rekordot is megdöntötte az idei Magyar Sajtófotó Pályázatra érkezett felvételek száma: 535 szerző összesen 12.493 tavaly készült képét küldte be a január 5-i határidőig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által meghirdetett versenyre.

2010.01.12 17:45MTI

Először a 2006-ben készült fotók versenyében ugrott a képszám tízezer fölé (360 szerző), a 2007-es felvételek megmérettetésén 413 szerző 9223 képpel, tavaly pedig 592 szerző 11.985 képpel vett részt - közölte László Ágnes kommunikációs vezető kedden az MTI-vel. A múlt héten zárult pályázaton 13 kategóriában lehetett indulni 2009. január 1. és 2009. december 31. között készült képekkel, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriába azonban több éven keresztül készült sorozattal is jelentkezhettek a fotósok.

Újdonság volt idén, hogy egy pályázó 30 pályaművet küldhetett be kategóriától függetlenül. A legtöbb felvétel az emberábrázolás-portré (egyedi), a természet és tudomány (egyedi), a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi), a hír-eseményfotó (egyedi), valamint a művészet (egyedi) kategóriában érkezett - írta László Ágnes. Érdekességként említette, hogy a tavalyi évhez képest jelentősen - 357-ről 575-re - nőtt a hír-eseményfotó (egyedi) pályaművek száma, és 545-ről 848-ra emelkedett a természet és tudomány (egyedi) kategóriában beadott képeké. Valamelyest kevesebb - 544 helyett 474 - kép érkezett ugyanakkor a bulvár, humor, zsáner kategóriában.

A pályamunkák zsűrizését január 15. és 18. között tartják a fővárosi Mai Manó Házban, pénteken, szombaton és vasárnap a nyilvánosság előtt. Az elmúlt évekhez hasonlóan a zsűri munkáját a www.fotoklikk.hu internetes portálon is bárki figyelemmel kísérheti. A zsűri elnöke Horváth Péter fotográfus, a grémium tagja Jan Sibík cseh fotóriporter, Sam Stewart amerikai fotóriporter, képszerkesztő, Czagány Balázs fotóriporter, Hajdu András fotóriporter, Horváth M. Judit fotográfus és Pörneczi Bálint fotóriporter. A sajtófotó-pályázat eredményhirdetését január 22-én tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.