Forrás a színháznak

A kulturális tárca idén is támogatni kívánja a Weöres Sándor Színházat

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt jelentőségűnek tartja a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését, és - a jogszabályok betartásával - igyekszik forrást biztosítani a teátrum működésére 2010-ben is.

2010.01.11 12:58ma.hu

A szombathelyi Weöres Sándor Színház 2008-ban alakult. 2009-ben még nem tudta teljesíteni a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás követelményeit, így az Előadó-művészeti Törvény alapján a színházat fenntartó önkormányzat (illetve az előadó-művészeti szervezet) a 2010-es költségvetésből nem részesedhet működési támogatásban az eddig megszokott módon. Az emiatt kieső állami támogatás pótlására egyrészt az Előadó-művészeti Törvény által biztosított „Kiemelt művészeti célok” pályázat (melynek előkészítéséről jelenleg tárgyal az Előadó-művészeti Tanács), másrészt az OKM tárcaköltségvetése és az NKA miniszteri kerete szolgálhat forrásul.

A szaktárca – a színház eddigi érdemeire tekintettel – a támogatás mértékét a 2009-es központi költségvetési támogatással megegyezőnek tervezi. Ugyanakkor az összeg pontos nagyságáról az Előadó-művészeti Tanács január 14-ei ülése és döntése után lesz lehetőségünk nyilatkozni. A minisztérium javasolni fogja, hogy a Weöres Sándor Színház is részt vehessen a „Kiemelt művészeti célok” elnevezésű, 800 millió forintos keretösszegű pályázaton.

Az OKM hangsúlyozza: eddig is fontosnak tartotta a színház támogatását. 2008-ban fél évre 100 millió, 2009-ben – az első teljes éves működés támogatására – 200 millió forintot biztosított a szaktárca. A minisztérium már többször jelezte az intézménynek: 2010-ben is szándékában áll a Weöres Sándor Színház támogatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.