Elhúzzák a nótájukat

Világsztárokat hív a Pannon Filharmonikus Zenekar

Idén is neves vendégművészek társaságában koncertezik a Pannon Filharmonikus Zenekar (PFZ), a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programok nagykövete Budapesten.

2010.01.09 17:11MTI

Az együttes a Művészetek Palotájában tartandó hangversenyek programját idén a kulturális sokszínűség jegyében állította össze, a koncertfolyamban helyet kaptak a klasszikus, az egyházzenei és a kortárs alkotások is. Január 29-én Liszt Les Preludes, Ravel G-dúr zongoraversenye és Franck d-moll szimfóniája hangzik fel, az együttest Peskó Zoltán vezényli, zongorán pedig Csalog Gábor játszik. Februárban Wagner Trisztán és Izolda előjátéka, valamint a Siegfried-idill után Meláth Andrea és Peter Mikulas szlovák basszus A kékszakállú herceg vára című operát adja elő koncertszerűen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A fővárosi bérlet harmadik előadásán, márciusban Oliver von Dohnanyi, a Morva-Sziléziai Nemzeti Színház operaigazgatójá Smetana Haakon Jarl című művét, Dvorák IX. szimfóniáját és Haydn C-dúr oboaversenyét vezényli, utóbbi darab szólistája a Németországban élő neves magyar muzsikus, Hadady László lesz.

Áprilisban húsvéti ünnepi hangversenyt ad az együttes a Szent István-bazilikában. Haydn C-dúr orgonaversenyét, Poulenc versenyművét és Saint-Saëns orgonaszimfóniáját Olivier Latry, a párizsi Notre Dame orgonistája szólaltatja meg. Ezen a hangversenyen hangzik el az együttes jogelődjét csaknem 200 évvel ezelőtt alapító Lickl György Offertóriuma. Az észt karmesterrel, Olari Eltsszel és a norvég hegedűssel, Henning Kreggerruddal folytatódik a vendégjárás április 23-án. Májusban Fazil Say világjáró zongoraművész saját kompozícióját, az Anatólia csendje alcímű III. zongoraversenyt mutatja be.

A Pannon Filharmonikusok vendége lesz még az év során Nina Bernsteiner osztrák énekes, Sabine Meyer német klarinétművész és a ma világszerte ünnepelt, egészen fiatal moldovai hegedűs, Patricia Kopatschinskaja. Az év utolsó negyedében valószínűleg birtokba veheti a PFZ az épülő koncertközpontot.

A hangversenyterem megnyitójára új fellépőruhát tervez a zenekarnak Zoób Kati. A nemzetközi rangú művész nagy sikert aratott Zsolnay ékszereiből kiindulva a Pannon Filharmonikusok számára is az eozin érdekes színvilágát idéző anyagokból képzel el ruhakollekciót.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.