Farsangi fánk, busójárás - télbúcsúztató bulik

Megkezdődött a farsangi időszak

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

2010.01.07 13:18wikipedia + MTI

A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A vízkereszt napját ünnepelték a zempléni Komlóskán

Komlóskán, a többségében ruszinok lakta zempléni településen ma is élő hagyomány, hogy fényesen megünneplik a vízkeresztet, felelevenítik a naphoz kötődő népszokásokat. Nem volt ez másképp idén szerdán sem. Köteles László polgármester tájékoztatása szerint reggel kántálással köszöntötték egymást a helyiek, akik ezt követően a délelőtti szentmisére siettek. A szertartás második felét a patak partján folytatták, a ceremónia fénypontja a vizek megszentelése volt. A szentelt vízből mindenki hazavitt egy kancsóval, hogy egész évben legyen otthon.

Ezután kezdetét vette az épületek szentelése: két napig tart, míg végigjárják a komlóskai házakat, középületeket. A nyugati kereszténységben január 6-án van vízkereszt, a három királyok ünnepe: ez a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. Vízkereszt napjától a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig - idén február 17-ig - tart a farsang, a karneválok ünnepi időszaka. Ez a közelgő tavasz örömünnepe, egyben a tél és a tavasz jelképes küzdelmének megjelenítése.

Megkezdődött a farsangozás Délnyugat-Németországban

Sváb és alemann népszokás szerint vízkereszt napján "porolók" járják a házakat Délnyugat-Németországban, hogy szimbolikusan "leporolják" a maszkokat és jelmezeket a ma kezdődő farsangi időszakra. A porolók sokszor fekete frakkban járják az utcákat, melyek csak a farsangozás fellegváraiban zajosak; a háromkirályok napjának is nevezett vízkeresztkor a legtöbb társaság a kályha melegénél csendesen ünnepel. Nem mindenki ússza meg azonban ilyen könnyen.

Bad Cannstattban például az újonc farsangi bolondoknak vesszőfutáson kell átesniük, hogy aztán még jól nyakon is locsolják őket a röpködő mínuszokban: a hidegzuhannyal jelképesen "teljes jogú bolondoknak" keresztelik őket. Más helyeken ostorpattogtatással nyitották meg a farsangi időszakot vagy felállították a bolondok fáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.