40 éves a Syrius

Ráduly Mihály a Syrius-honlapról és a lemezről

Negyven éve indult a legendás Syrius progresszív rock korszaka. Baronits Zsolt (szaxofon), Orszácky Jackie Miklós(ének, basszusgitár, zeneszerző), Pataki László ( billentyűs), Ráduly Mihály (szaxofon, fuvola) és Veszelinov András (dob), később Tátrai Tibor (gitár) tolmácsolásában rocktörténelmet írt.

2009.12.22 15:21MTI

Hárman - Orszáczky, Baronits és Veszelinov - már nem élnek. Ráduly Mihály több évtizeden át New Yorkban élt, nemrégiben hozzákezdett a zenekar emlékeinek felkutatásához. Van honlap, megjelenésre kész a dupla cd, lesznek emlékkoncertek - összegezte az MTI-Pressnek.

- Mi volt a célja?
- Egyetlen hivatalos lemezünk volt, Az ördög álarcosbálja, amely Ausztráliában készült, és a Hungaroton adta ki. A második magyar nyelvű lemez nem jelent meg. Be akartam mutatni azt a Syriust, amely bennem él, a klubhangulatot...

- Kihez kötődött legjobban a Syriusban?
- Orszáczky Jackie-hez. Nagyon örülök, hogy zeneszerzői díjat alapítottak emlékére.

- A honlapépítés mikor kezdődött, kinek az ötlete volt?
- Augusztus közepén, az én ötletem volt. A legteljesebb anyagot akartuk felkutatni a zenekarról. Ötven óra zeneanyag, 400 fotó gyűlt össze. Közre akarom adni, amit az emberek rossz magnóikkal felvettek, átmásolták. Ezeket megkaptam cd-n, és visszaadom a közönségnek.

- Kik segítették?
- Pataki Lacival kezdettől együtt dolgozunk, nagyrészt én csináltam. Jobban ráérek, nyugdíjas vagyok, Laci zenél, Bécs és Pest között ingázik.

- A zenével teljesen felhagyott?
- A nyolcvanas évek eleje óta. Már csak hallgatom.

- Mégpedig mit?
- Klasszikust és jazzt. Amit soha nem hallgattam, és most sem, az a rock and roll.

- Hogy áll a www.syriusegyuttes.hu honlap?
- Hagyományos értelemben ez nem igazi honlap. Nem történnek új események, amelyekről beszámolhatnánk. Rengeteg viszont az új cikk, sok a fotó, a linkeket szeretnénk átcsoportosítani.

- Csak Tátrai Tiborról van önálló cikk.
- Lesz portré a többiekről is.

- Kevés a hozzászólás.
- A közel 700 látogatótól valóban csak 16 bejegyzés van - ismeri el, hozzátéve, hogy nem csak a zenekart, hanem a kort is szeretnék felidézni.
A napokban megjelenő dupla cd-ről elmondta, hogy sok időt igényelt a nyomdai munka, a borító, a lemezt kísérő booklet. Tracklistája már olvasható a honlapon. A harmadik lemezre a Széttört álmok című szvit élő változata került. A két cd időtartama két óra, a szvité 50 perc. Ebből az első kétszáz vásárló kap. A booklet soha nem látott, illetve 1970-1971 óta elő nem került fotókat tartalmaz, például a Magyar Ifjúságból.

- A felvételek az együttes melyik időszakát reprezentálják?
- Másfél év leghasználhatóbb felvételeit használtuk. A legrégebbit 1971 december 18-án Nemes Nagy Péter vette fel koncerten (a Széttört álmok című Syrius-könyv egyik szerzője - a szerk.). Neki amúgy is komolyak az érdemei a relikviák felkutatásában. Az utolsó felvétel másfél évvel későbbi. Ennyi anyagból már kaphat valaki nagyjából kerek képet a zenekarról, megszólalásáról. Az anyagon nem változtattunk, csak technikailag javítottuk, hallgathatóvá tettük Balogh Károly hangmérnök iszonyatos munkájával. Az egyik cd-re saját számok, a másikra feldolgozások, például Beatles-dalok, Jimi Hendrix-számok kerültek - gitár nélkül.

- A gitár nem volt jellemző a zenekarra.
- Valóban, Tátrai Tibor az utolsó évben csatlakozott hozzánk, már két és fél éve játszottunk. Tibi szerepel a felvételek nagy részén, mert ezeknek a számoknak jobb a hangminőségük, jobban lehetett velük gazdálkodni.

- Klub- és koncertfelvételekről van szó. Melyik klubot szerették a legjobban?
- Ahol éreztük a közönség őszinteségét, hogy nyitottan fogadja zenénket.

- Kiktől kapott anyagot?

- Az akkori rajongóktól. Nekünk nem volt hanganyagunk, fotónk is talán 12 maradt. Nem őriztünk meg koncertfelvételt, mondván, másnap úgy is találkozunk. Körülbelül ötven embernek nyilvánítunk köszönetet a borítón. Szerepel a felvétel, a fotó készítésének időpontja, helye.

- Orszáczky utolsó pesti koncertjének évében, 2007-ben jött haza. Hogyan teltek az amerikai évek?
- Hónapokkal Jackie augusztusi koncertje előtt kerültem haza. Az aktív zenélést már a nyolcvanas évek elején abbahagytam. 2001-ben a Syrius koncertjén a Margitszigeten játszottam. Amerikában voltak kísérletek, a Columbia lemeztársaság majdnem szerződött velünk, de a majdnem és az aláírás között nagy a különbség - mondja nevetve. - Akkor jó jazz-zenészeknek is megélhetési gondjai voltak. Egy ideig zenéltem és dolgoztam, aztán a zene elmaradt. Jártam egyetemre is, élveztem, ha nem is végeztem el mindent.

- Mi a véleménye a Budai Ervin által kiadott, cd-melléklettel megjelent Széttört álmok című könyvről?
- Csider Károly barátom hozta el New Yorkba. Meglepett őszintesége és alapossága. Mentes volt a bulvár elemektől.

- Több zenekarban játszott akkoriban.
- Párhuzamosan több együttesben zenéltem, például Pege Aladárral (1968-tól), aztán volt a Rákfogó, a Syriusból ketten játszottunk benne.

- A honlap és a cd mellett koncertek is várhatók.

- A Columbus Jazzhajón január 14-én a Rákfogó együttes még élő tagjai lépnek fel, Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Kőszegi Imre, valamint Tátrai Tibor, Deák Bill Gyula és Török Ádám. Február elején a Gödörben lesz koncert Orszáczky halálának második évfordulóján a Frank Zappa emlékzenekar és Pataki László közreműködésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.