Középpontban a BIblia

Chagall kiállítás Debrecenben!

Marc Chagall több, mint száz litográfiáját láthatják az érdeklődők szombattól a debreceni Kölcsey Központban; a bibliai témákkal kiemelten foglalkozó, öt állomásos utazó tárlat utolsó helyszíne lesz a cívisváros - tájékoztatta az MTI-t Pászti Ágnes, a kiállítás sajtófőnöke.

2009.12.05 15:18MTI

Az orosz származású francia Chagall összesen 112 művét bemutató tárlat eddig ebben a formában még nem volt látható: a művek mintegy fele bibliai témákat dolgoz fel - ezek a motívumok sorsdöntők voltak életében és művészetében -, másik fele pedig a művész által hőn szeretett Párizsba és a cirkuszok világába kalauzol. A XX. század egyik legsikeresebb és legkedveltebb művésze költészettel, humorral és varázslattal teli, egyedülálló világot teremtett alkotásain keresztül.

A szürrealistákra és az expresszionistákra is nagy hatást gyakorolt művész alkotásai 1956 és 1960 között keletkeztek. A képeket egy német magángyűjtő adta kölcsön a Békéscsabát, Kecskemétet, Szegedet, Szolnokot és Debrecent érintő utazó kiállításra.

Pászti Ágnes elmondta: az első három helyszínen mintegy 7 ezren látták Chagall alkotásait, a debreceni tárlat lezárultával pedig ez a szám 10-13 ezer körül lesz várható. Hangsúlyozta, hogy az összesen 100 millió forint biztosítási értékű kiállítás-sorozatra érkezett képeket teljes egészében egy hazai tulajdonú gyógyszertár hálózat hozta Magyarországra saját költségén, egy itthon egyedülálló kezdeményezéssel. A cég patikáiban a vásárlók ugyanis pontokat kaptak, amiket a tárlat belépőire válthattak. A tárlat december 20-ig lesz látható a Kölcsey Központ, Bényi Árpád Kiállítótermében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.