Firkin zenekar a legjobbak közt!

Folk-punk a Firkinnel, aki a világ legjobbjai közt van a műfajban

Pár nappal ezelőtt Németországban megjelent egy válogatáslemez "Almost St. Patrick's Day" címen, amelyen a világ jelenleg legjobbnak tartott folk-punk zenekarai hallhatók.

2009.12.03 13:15ma.hu

A magyarországi FIRKIN zenéje a Levellers, a New Model Army, a Flatfoot 56, a Fiddlers Green, a Mr. Irish Bastard, és más neves zenekarok megtisztelő társaságában található. Az album a Reedo Records gondozásában jelent meg (a Firkin zenéje a Universal Music engedélyével).

2008 nyarán indult hódító útjára a Firkin zenekar, amely a kelta-ír punk féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon, alig egy év alatt. A régi M.É.Z. és az azt követő Shannon.hu legjobb hangulatait idézi Péter János fuvolás új bandája, természetesen mai hangzással és kirobbanó energiával. A Flogging Molly, The Pogues, Dropkick Murphys nyomdokain haladó – és nótáit is feldolgozó – zenekar 2008 októberétől vágtázik nagy sikerrrel a magyar ugaron és a külföldi réteken. 2009 májusában jelent meg vérpezsdítő lemezük Firkinful Of Beer címmel a Universal Music kiadásában.

Eredményeik magukért beszélnek:

1. teltházas első fellépés 2008 októberében, amit további 60 koncert követett egy éven belül.
2. a rajongói tábor gyors növekedése (egy év alatt 43000 látogató a MySpace-oldalon, havi átlag 6500 látogató a zenekar honlapján, rendszeres rajongói visszajelzésekkel).
3. a Universal Music a zenekar fél éves fennállásakor meghallgatta az első lemez hangfelvételét, és 2009 május 18-án kiadta, amely az azóta eltelt öt hónap alatt az aranylemez határait ostromolja.
4. A zenekar a legtöbb fontos fesztiválon fellépett, amit hatalmas ováció és siker követett (Colourfest /SK/, Kocsonyafesztivál, Pannónia Fesztivál, Bloomsday, Borsodi Művészeti Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Váci Világi Vigalom Ördögkatlan, Azfeszt, Határtalan Fesztivál /SK/, bor- és sörfesztiválok); mindent felsorolni lehetetlenség: a zenekar honlapján minden fellépés megtekinthető.
5. Meghívják a Firkin teljes estés exkluzív produkciójának nagyszabású változatát, Bazi Nagy Ír KocsmaSó-t 2009 augusztus 8-ára, a Puskás Ferenc Stadion Szoborparkjába. A rendezvény hatalmas sikert arat, a koncert részletei klip formájában 2009 november végén jelennek meg.
6. A Firkin megszervezi az 1. Ír-punk Fesztivált Budapesten, a szűken vett műfaj egyéves magyarországi jelenlétének lemérése érdekében: a várakozást felülmúló teltházas Tűzraktér-béli esemény meggyőzi a kétkedőket is a zenekar folk-punk-popsláger határain mozgó stílusának hazai létjogosultságáról, követvén a nyugat-európai trendeket.
7. A zenekar legnagyobb hazai elismeréseként a Művészetek Palotája (MÜPA) meghívja a Firkint egy exkluzív koncert megtartására 2010 június 25-ére.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.