Capitalism - A Love Story: A film

Michael Moore halált kiált a kapitalizmusra

Új filmjében, amelynek címe Capitalism - A Love Story, a korábbi vitriolos alkotásairól ismert Michael Moore kíméletlenül leszámol a tőkés gazdasági renddel.

2009.11.16 18:49MTI

A Der Spiegelnek adott interjúban az 55 éves amerikai filmrendező mélységesen tisztességtelennek, erkölcstelennek és antidemokratikusnak nevezi a fennálló rendszert. "Szégyen, hogy jelenlegi formájában és minden vadhajtásával eltűrjük a kapitalizmust, noha hozzám hasonlóan a legtöbb ember úgy véli, hogy megsérti a legfontosabb etikai elveket" - hangoztatja Moore.

A német újságíró közbevetésére, miszerint ő maga is kapitalista volna, elvégre filmjeivel sok pénzt keresett, így válaszol: "Soha nem hittem a Wall Street rendszerében. Tisztelem azokat az embereket, akik pénzt akarnak keresni, és ezért keményen megdolgoznak. Azokat a fickókat viszont ki nem állhatom, akik mások kizsákmányolásával keresnek pénzt. Ha tíz ember ül egy asztalnál, és egy közülük a felszeletelt tortából kilenc szeletet magának oszt, míg a többieknek még egy szelet sem jut, akkor ez nincs rendjén, és ezt nem szabadna megengedni. Sajnos pontosan ide jutott a kapitalizmus."

Moore-nak nincs kifogása az ellen, ha valaki cipőket árul a boltjában. Azt viszont ellenzi, ha az illető akarja birtokolni a város összes cipőboltját, miáltal az emberek csakis nála vásárolhatnának cipőt. Az illetőnek azt a jogát, hogy pénzt keressen, és minden boltot fölvásároljon, korlátok közé szorítja az egyén (bolt)választási joga. Ilyen erkölcsre van szükségünk - szögezi le a rendező.

A mohóságot az emberi természet részének tekinti, és éppen ezért tart szükségesnek bizonyos társadalmi szabályokat, hogy meg lehessen fékezni a legalantasabb ösztönöket. "Csakhogy a kapitalizmus újra meg újra felébreszti ezeket az alantas ösztönöket: Üsd meg a felebarátodat, mutasd meg neki, hogy te vagy az erősebb! Emiatt vélem úgy, hogy a kapitalizmust nem lehet megreformálni.

Föl kell számolni - hiszen őrültség volna, ha meg akarnánk reformálni olyasmit, ami alapvetően rossz" - véli Moore. Az alternatívát firtató újságírói kérdésre röviden így felel: demokráciát akar. Olyat, amelyben az egyszerű emberek dönthetik el, hogy mit és hogyan gyártson ésszerűen az ipar.

"Elsőként elrendelném, hogy a bankok csak szigorú ellenőrzés mellett működhetnek. Állami bankokat akarok, amelyek az ország tulajdonában vannak mint közhasznú intézmények, és azoknak kölcsönöznek pénzt, akiknek valóban szükségük van arra." A filmrendező hiányolja a XXI. századhoz illő ésszerű gazdasági rendszer kidolgozását. Az okot abban látja, hogy a világ túl sokáig volt a túsza a kapitalizmus és a szocializmus versengésének.

"Föl kellene végre tennünk a kérdést: milyen világban akarunk élni? A kívánatosnak tartott rendszerben talán van egy jókora adag szocializmus. Skandináviában olyan rendszer működik, amelyben az emberek magas adókat fizetnek, mégis boldogok, mert ennek fejében kapnak is valamit: olyan szociális szolgáltatásokat, amelyek igazolják a befizetéseiket." Alapvetően elhibázottnak tartja a washingtoni kormány által a bajba jutott bankoknak nyújtott 700 milliárd dolláros mentőövet, mégpedig azért, mert a kormányzat nem kötötte azt feltételekhez.

"A politikusoknak azt kellett volna mondaniuk: Ti, bankárok elszúrtátok a dolgot, most ránk vagytok utalva. Hozzátok rendbe, ám ennek fejében a jövőben mi szabjuk meg a játékszabályokat. Pontosan ezt mulasztotta el a kormány - és mi történik? A bankárok elölről kezdenek mindent! Nem tudják abbahagyni! A kapitalizmus egy fenevad, amely a nap 24 órájában, a hét minden napján éhes. Ezért kell pusztulnia" - summázza véleményét a Der Spiegelnek adott interjúban Michael Moore filmrendező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.