Újborfesztivál és libator várja az érdeklődőket

Márton napi vigasságok a szentendrei Skanzenben

Gasztronómiai élvezetekben bővelkedő, a Márton napi népszokásokat felelevenítő, számos játékos programot is kínáló fesztivált tartanak szombaton és vasárnap a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

2009.11.06 09:02MTI

A szokásos Szent Márton napi vigasság részeként lesz tollfosztó és fosztóképző, lampionos és töklámpás-felvonulás, libák galibája a színpadon, s táncházzal, koncertekkel is várják a közönséget.

A gasztronómiai és borszakmai programok közül kiemelkedik Bede Róbert konyhafőnök libaétek-kóstolója - közölte az MTI-vel Takách Zsuzsanna, a skanzen kommunikációs tanácsadója. Újdonság az idei szentendrei vigasságon a Turizmus Zrt-vel közös libato(u)r receptverseny gálája. Az országos versenyre beérkezett receptek közül a szakértő zsűri ötöt választott ki, ezeket főzi meg és kínálja jó szívvel a sztárkonyhafőnök.

Aki megszomjazik, az 13 neves hazai borász idei évjáratú nedűit kóstolgathatja. További újdonság, hogy a skanzen tájházai külön programokkal készülnek, illetve saját készítésű töklámpákkal vonulnak majd fel mindkét este kicsik és nagyok. A szombati vidám felvonulást a Szeredi család, míg a vasárnapi zenés menetet a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei vezetik. Takách Zsuzsanna szerint a szentendrei fesztiválon mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást.

Lesz, aki a bortotóba nevez majd be, vagy a „lopózás” rejtelmeit tanulgatja, míg mások a zenés programok - köztük a Musica Historica régizene együttes, a Buda Folk Band vagy a Vujicsics Együttes műsora - közül választanak. A gyerekeket egyebek mellett családi bábszínház, a Hahota Gyermekszínház Lúdas Matyija, a Gyászliba Galibája című mókás darab, s más izgalmak várják.

A gasztronómiai kínálatban az ilyenkor közkeletű Márton napi csemegék szerepelnek, mint a sült alma, krumpli, tök, kemencés lángos, szilvalekvár, sült gesztenye és a mézes finomságok. Az ügyeskezűek tollsípot, kenőtollat, őszi asztali- és ajtódíszeket, krumpliluskát, sőt, lúdgégét is készíthetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.